Index Vakbarát Hírportál

Csak nyáron négyszázszor riasztották a tűzszerészeket

2023. szeptember 9., szombat 11:58

Mozgalmas volt az idei nyár a tűzszerészeknek, ugyanis csaknem négyszáz, robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett hozzájuk. Ezek közül száz esetben volt szükség azonnali intézkedésre – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalán szombaton.

Ebben az évben már több mint 1100, robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ebből 280 esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Idén több mint 2400, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és mintegy 63 kilogrammnyi gyalogsági lőszert ártalmatlanítottak a tűzszerészek, amelyek össztömege meghaladta a 8,5 tonnát.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, itt 221 alkalommal riasztották a katonákat feltételezett robbanóeszközökhöz, ebből 47 eset igényelt azonnali intézkedést.

Hozzátették, 

a június 1-től augusztus 31-ig tartó nyári időszakban több mint 375 bejelentés helyszínén kezeltek robbanóeszközöket a katonák, ebből 100 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében azonnali intézkedésre.

Az előkerült, közel 3,2 tonnányi robbanóeszközt és gyalogsági lőszert csaknem 200 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítették meg a katonák.

A bejegyzésben felidézték, a második világháborúban meghalt katonák sírjainak exhumálásakor kerültek elő robbanótestek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon. Itt összesen hét 36M Vécsey kézigránát és tíz magyar 31M gyalogsági lőszer került elő, szállítható állapotban.

Miskolcon, a Mária utcában egy különösen ritka, második világháborús eredetű, német, gyalogság elleni ugrórepeszakna került elő, biztosított állapotban. A robbanótestet későbbi megsemmisítésre a központi gyűjtőhelyre szállították a katonák.

Balatonvilágoson egy 3 centiméteres német repesz puskagránátot találtak, ezt is a kijelölt honvédségi robbantási területen semmisítették meg.

Liptódon egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket júliusban. A robbanóeszközre egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak a lakók.

Ugyancsak júliusban egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán. A tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Gárdonyban le kellett zárni az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, így azt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Budapesten a Columbus utcában, egy társasház kertjében egy német, 7,92 milliméteres Mauser lőszert és két biztosított állapotú szovjet F–1-es kézigránátot találtak a lakók, az eszközöket a katonák a központi gyűjtőhelyre szállították.

Különleges, foszfortöltetű robbanóeszközök kerültek elő a zalai Sárhida településen. 

A családi ház kertjéből 20, második világháborús eredetű magyar 8 centiméteres aknavető gránátot ástak elő a tűzszerészek.

Nagy mennyiségben kerültek elő robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületéről, itt 30 darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot, két RPG 40-es, illetve RPG–43-as kézigránátot, három 45 milliméteres űrméret alatti páncéltörő lőszert, egy német T. Mi. 42-es harcjármű elleni aknát és öt kilogramm 7,62 milliméteres pisztolylőszert találtak.

A debreceni nemzetközi repülőtér bejáratától körülbelül 80 méterre, egy esőelvezető csatorna medertisztítása során 10 kilogramm tömegű francia repeszbomba került elő, amely nem tartalmazott gyújtószerkezetet.

A fővárosban a Szeréna úton markolókanállal emeltek ki egy második világháborús, 50 kilogrammos, magyar gyártmányú légibombát, biztosított oldalgyújtó szerkezettel.

Kecskemét-Kadafalva városrészében, a Csalánosi-erdő közelében egy második világháborús eredetű, 7,5 centiméteres német repeszgránát került elő. A robbanóeszköz nem tartalmazott gyújtószerkezetet, a gránátot a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Rovatok