Index Vakbarát Hírportál

A Tiszán csempészik át a hadköteles ukrán férfiakat

2023. szeptember 9., szombat 13:24

Egyre több hadköteles ukrán férfi dönt úgy, hogy a sorozás elkerüléséért elhagyja Ukrajnát. Miután legálisan nem hagyhatják el az országot, embercsempészek segítségével a Tiszán keresztül próbálnak átkelni a határon. Az ukrán rendőrség négy embercsempészt is letartóztatott.

Az ukrán rendőrség közölte, elfogtak négy férfit, akik fejenként 5500 dollárért (közel 2 millió forintért) csempésztek át embereket a Tiszán – közölte az ATV. Mint írták, a hatóságok arról nem adtak tájékoztatást, hogy a folyó magyar vagy román szakaszán próbálkoztak-e az embercsempészek.

A bűncselekményre úgy derült fény, hogy a hatóságok észrevettek három embert a parttól kétszáz méterre egy rejtekhelyen. Őket, az embercsempészeket és a szervezőket is elfogták.

Magyar Zoltán korábbi záhonyi parancsnok úgy nyilatkozott, a Tisza közelében lakik, ezért nap mint nap látta, ahogy érkeznek a menekültek a zöldhatáron. Hozzátette, több olyan ukrán menekült is van, aki hamis igazolással próbál kijutni Ukrajnából, hogy elkerülje a sorozást.

A papírokat elkezdték ellenőrizni, sőt korrupció miatt egyre több helyen buknak le vezetők is Ukrajnában, és vélelmezhetően a határátkelőhelyeken is komolyabban fogják ellenőrizni ezeket a papírokat. Bujkálnak azok, akik megvették a mentelmi papírt, nem mernek a határnak nekivágni, nehogy ott bukjanak le, inkább bujkálnak rokonoknál, otthon. Nagyon kicsi az aránya azoknak, akik megpróbálnak a zöldhatáron átjutni

– fogalmazott Magyar Zoltán.

Záhony polgármestere azt mondta, mostanában nem nagyon érkeznek menekültek a Tiszán keresztül, de a háború elején sokan próbálkoztak ezzel a módszerrel.

„Mikor volt rá precedens, akkor itt az önkormányzatnál kvázi elláttuk őket, illetve szóltunk a határrendészeti kirendeltségnek, akik jöttek, és intézkedtek az ügyben” – mondta Csoma Zoltán.

Rovatok