Index Vakbarát Hírportál

Főispán lesz Varga Judit egykori közigazgatási államtitkára

2023. szeptember 9., szombat 06:50

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal élére Salgó László Pétert nevezik ki főispánnak – értesült az Index. A 37 éves szegedi jogász jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik és eligazodik a vármegye ügyeiben is.

Az Index információi szerint Csongrád-Csanád vármegye főispánjaként folytatja tovább pályafutását Salgó László Péter, az Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára.

Varga Judit igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszter lemondásával a tárcát átalakították, az államtitkárnak pedig felajánlották a nyár végén megüresedett Csongrád-Csanád vármegyei főispáni tisztséget.

Egy diplomatának nem való a közigazgatás

A korábbi főispán, Róth Márton önmaga mondott le, így megbízatása – a Magyar Közlöny szerint – 2023. augusztus 31-ei hatállyal megszűnt. Róth Márton 2022 novemberétől vezette a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatalt, így egy évig sem töltötte be a tisztséget. Az Index úgy tudja, hogy a bölcsész végzettségű Róth Márton 2022 nyaráig Rómában diplomataként tevékenykedett és meglehetősen kényelmetlenül érezte magát a magyar közigazgatásban.

Salgó László Péter ezzel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban  végigjárva a szamárlétrát  közigazgatási államtitkár lett.

Úgy tudjuk, ismeri és átlátja a magyar közigazgatást, kormányzati körökben jó kapcsolatokra tett szert és – szegedi lévén – eligazodik Csongrád-Csanád vármegyében is.

Minisztériumi karrier, valamint nyelvvizsga latinból és angolból

Salgó László Péternek angolból és latinból van egy-egy középfokú nyelvvizsgája. 2010-ben a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban titkárságvezetőként kezdett, majd 2014-től jogszabály-előkészítés összehangolásáért és közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. Munkájához tartozott a Magyar Közlöny szerkesztése is. A Varga Judit vezette tárcánál közigazgatási államtitkár lett. Az átalakítás során posztját korábban a Miniszterelnöki Kabinetirodán helyettes államtitkárként tevékenykedő Bíró Attila vette át.

Az Index az új főispán kinevezésével kapcsolatban megkereste a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt is. Rókus Ákos sajtóreferens egy rövid közleményben tudatta: a vonatkozó jogszabályok szerint a főispánt a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Csongrád-Csanád Vármegye új főispánjának kinevezéséről a Magyar Közlönyből értesülhetnek majd.

Rovatok