Index Vakbarát Hírportál

Az apácákat sem kíméli a hódmezővásárhelyi lap a Lázár–Márki-Zay-harcban

2023. szeptember 10., vasárnap 19:06

A Domonkos Nővérek szerint hamis színben tünteti fel az egyik hódmezővásárhelyi internetes portál a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát az egyik cikkében. Az apácák szerint hiába kérték a helyesbítést, és a cikk eltávolítását, az még mindig nem történt meg.

A Berényi-klán elfoglalta a Liszt-iskolát címmel közölt aláírás nélküli véleménycikket a Promenad24.hu nevű hódmezővásárhelyi internetes portál. Ebben arról írtak, hogy a vásárhelyi alpolgármester, Berényi Károly egyik fia, „Berényi Gergely igazgatóhelyettesként került be a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolájának szűk vezetésébe” – vette észre a Magyar Narancs.

A portál szerint azonban ez csak „a jéghegy csúcsa”, mert az iskola tantestületében Berényi Károly két lánya, Berényi Gabriella és Béres-Berényi Dorottya is megtalálható. De kiemelték, hogy itt tanít a másik vásárhelyi alpolgármester, Gyöngyösi Ferenc felesége, Pap Szilvia is.

Továbbá a cikkben hangsúlyozták azt is, hogy az iskolát fenntartó, működtető Domonkos Nővérek és Márki-Zay Péter polgármester kiváló kapcsolata Hódmezővásárhelyen közismert ténynek számít.

„Nagyon úgy tűnik, hogy a református iskola elleni harcban örökké pozitív példaként lehivatkozott Liszt az alpolgármesterek családi birodalma lett!” – tették hozzá.

A Magyar Narancs beszámolója szerint a véleménycikknek a Lázár János miniszter, helyi országgyűlési képviselő és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester közötti közéleti háborúhoz van köze. Hiszen – mint írták – a Promenad24.hu jó kapcsolatot ápol Lázárral, és gyakran írnak olyan cikkeket, amelyek rossz színben tüntetik fel Márki-Zay Pétert.

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja közleményben reagált az iskolát érintő cikkre. Kakucs Irén Adél Petra OP általános főnöknő azt írta:

A napokban olyan információ jelent meg a Promenad24 sajtótermék felületén, amely a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskoláját, ennek fenntartóját, a Domonkos Nővéreket egyúttal ezen szervezetek döntését, kapcsolatrendszerét hamis színben tünteti fel, így egyes vezetői kinevezést politikai szempontok szerint kíván értelmezni.

A közleményben arra is kitértek, hogy írásban kérték a portál főszerkesztőjét a helyesbítésre, illetve a szóban forgó cikk eltávolítására, azonban mind ez idáig erre nem került sor.

Hozzátették, hogy mint fenntartó a Domonkos Nővérek az iskola személyi döntéseit nem kívánja kommentálni, mert ezeket mindig szakmai alapon hozzák meg. „Ennek megfelelően ezek sohasem politikai indíttatásúak, és a Nővéreket, az Iskolát, továbbá ezek közösségét mindig is távol kívánjuk tartani a politikától” – írták. 

„Bízva abban, hogy a Domonkos Nővérek a helyi közösségért végzett tevékenységei Hódmezővásárhely egészének, minden lakosának a javára szolgálnak, kérünk mindenkit, a jövőben a nővéreket, továbbá intézményeiket szíveskedjenek ezen szerepvállaláshoz méltóan bemutatni, egyúttal bármilyen politikai színezetű pengeváltásból kihagyni” – áll a közleményben, amelyet a Hódpress közölt.

Rovatok