Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg tinédzser szül gyermeket Magyarországon az uniós átlaghoz képest

2023. szeptember 11., hétfő 09:44

Évente 1000 magyar tinédzserből közel 17-nek születik gyermeke, amivel jóval az uniós átlag felett állunk. Azonban ez nem a romakérdés, többnyire a leszakadó térségekben lesznek fiatalon anyák a nők, akiknek az iskolázottsága alacsony.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben a 15–19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a szülők aránya. Ez azt jelenti, hogy ezer 15–19 éves fiatal közül 16,7 szült. Ez alapján a rendszerváltás utáni időszakhoz az évek alatt felére esett vissza a tinédzserkori szülések száma. Azonban az uniós átlag csupán 7 ezrelék – írja a Népszava.

Husz Ildikó demográfus, szociológus a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója azt mondta a lapnak, hogy a kutatások szerint egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévő nőkről, lányokról van szó.

Mindez azonban nem romakérdés 

– hangsúlyozta.

Mint mondta, a KSH egyik kutatása szerint a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának, 55 százalék nem romának.

A népszámlálásokból az is látszik, hogy a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyereke. 

„Tehát nincs szoros összefüggés a fiatalkori gyermekvállalás és etnikai hovatartozás között” – fogalmazott Husz Ildikó.

A fiatalkorú várandósok 20 százaléka nem fejezte be az általános iskolát, 67 százalékuk pedig legfeljebb nyolc osztályt végzett. Kilenc százalékuk szakmunkás végzettséggel rendelkezik, míg az érettségivel rendelkezők aránya csupán 5 százalék. A fiatalkorú anyák döntő közel kétharmada pedig leszakadó térségekben, 84 százalékuk 20 ezer fősnél kisebb településeken él. Szerinte nem feltétlenül arról van szó, hogy a leszakadó térségekben kevésbé hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek, a szexuális edukáció.

Sokan nem szándékoltan esnek teherbe, de a kutatások arra is rávilágítottak, hogy ezeknek az eseteknek a döntő többsége abortusszal végződött. A fiatal anyák nagy része szándékoltan vállal gyereket Magyarországon

 – mondta Husz Ildikó, aki azzal folytatta.

A leggyakoribb ok szerinte a családi minta. Nemcsak az a probléma, hogy magasak a tinédzserkori gyermekszülési statisztikák, hanem az is, hogy nálunk sokkal több a negatív hatása a fiatalkori anyaságnak. Máshol például később befejezik a tanulmányaikat a fiatalok, ami jobb lehetőségeket kínál a munkaerőpiacon.

Rovatok