Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor hamarosan Kínába utazik

2023. szeptember 11., hétfő 14:05

Orbán Viktor miniszterelnök októberben Kínába utazik, hogy tovább erősítse a kínai–magyar kapcsolatokat – tudta meg a Privátbankar.hu a 134. kantoni vásár alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elhangzottak alapján.

„Mi szeretnénk Kína európai hídfőállása lenni. A kínai nagyvállalatok Magyarországot már fontos célországnak tekintik. Emellett szeretnénk, ha minél több magyar vállalkozás is szerephez jutna a két ország kapcsolatrendszerében” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke. Hozzátette, 

Ehhez segítséget nyújthat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping meghívására a közeljövőben Kínába utazik, amitől a szakemberek azt remélik, hogy látogatása tovább erősíti a kínai–magyar kapcsolatokat

 – mondta. 

privatbankar.hu megkeresésére a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette, hogy

Orbán Viktor miniszterelnököt a kínai elnök meghívta Pekingbe. Októberi programja során a kormányfő részt vesz a Belt and Road Initiative (BRI) konferencián.

Mint arról az Index is írt, Gulyás Gergely már márciusban kijelentette, hogy Orbán Viktor az ősszel utazik a kelet-ázsiai országba. Arra a kérdésre, hogy kikkel találkozik majd a kormányfő, a miniszter tömör választ adott: „Gondolom, állami vezetőkkel”.

Az Index már februárban azt a tájékoztatást kapta Havasi Bertalantól, hogy előkészítés alatt van Orbán Viktor kínai útja.

Rovatok