Index Vakbarát Hírportál

Tíz tanár hagyja ott a Budapesti Metropolitan Egyetemet

2023. szeptember 12., kedd 13:42

Az elbocsátások után tíz oktató döntött úgy, hogy távozik a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Újságírás Központjától. Azt egyelőre nem lehet tudni, kik tartják meg az órákat a most induló őszi szemeszterben.

A METU tíz újságíró oktatója levélben fordult Kovács Attilához, az intézmény dékánjához, amiben arról tájékoztatták, hogy mivel a továbbiakban nem látják garantálva az egyetemi oktatói autonómiát, és veszélyben látják a szakmaiságot, illetve csak zavaros, elfogadhatatlan válaszokat kaptak a dékánnak küldött kérdéseikre, ezért nem folytatják tovább munkájukat a METU-n, nem tartják meg óráikat a most kezdődő félévben.

A levelet Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, valamint Szalay Dániel írta alá – írja a Media1.

A keddi tömeges távozások előtt már Jolsvai András, Réti Pál, és Neizer Anita is úgy döntött, nem tart többé órát a METU-n.

Mint arról elsőként beszámoltunk, búcsúzik többek között Murai András, aki 2010 óta vezette a Kommunikációtudományi Intézetet, de elköszönnek két másik meghatározó oktatótól, Gócza Anitától és Gayer Zoltántól is. 

A történtek után az oktatók írásban fordultak a dékánhoz, majd a hallgatók is petíciót indítottak, amelyben arra kérték az egyetem vezetését, hogy a jövőben kiemelten vegyék figyelembe a hallgatók érdekeit és a szakmai képzés színvonalának emelését, a konkrét esettel összefüggésben pedig további magyarázatot várnak.

Reagált a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem írásban reagált a történtekre, és cáfolja, hogy a döntés hátterében politikai vagy ideológiai hatások érvényesülnének. Közleményüket változtatás nélkül közöljük.

„A Budapesti Metropolitan Egyetem a folyamatos fejlődésben hisz, amely a digitális és fenntarthatósági szempontokra fókuszáló átalakulásra adott válaszok szem előtt tartását, a kor igényeinek megfelelő oktatást jelenti. Oktatóink kiválasztásánál az akadémiai eredményesség és láthatóság, valamint a nemzetközi tapasztalat mellett a naprakész, gyakorlati tudás átadásának képessége a fő szempont. Az oktatói kör összeállítása az egyetem akadémiai vezetőinek feladata, amit az egyetemre jellemző magas színvonalon látnak el. A METU határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntésben politikai vagy ideológia hatások érvényesülnének.”

Rovatok