Index Vakbarát Hírportál

A határvadásznak jelentkezők többsége teljesen alkalmatlan

2023. szeptember 12., kedd 08:36

A kormány négyezer határvadászt akart a határellenőrzésbe bevonni egy év alatt, de nem csak a jelentkezők száma maradt el az előzetes elképzelésektől. Kiderült, hogy a jelentkezők jelentős hányada teljesen alkalmatlan a feladatra, miközben több száz határvadász mondott fel.

Egy év alatt összesen 3596-an jelentkeztek határvadásznak, ám ebből mindössze 1565 fővel kötött szerződést a rendőrség – derült ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkárának a szocialista Harangozó Tamás kérdésére adott írásbeli válaszából. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy áll a korábbi tervekben szereplő 4000 határvadász toborzása – írja a Magyar Hang

Rétvári válaszában arról is írt, hogy a kormány 2022 júliusában döntött a szerződéses határvadász-jogviszony felállításáról, amelynek keretében első lépésben összesen 2000 fő felvétele, képzése és szolgálatba állítása kezdődhetett meg.

Augusztus 1-ig csaknem 3600-an jelentkeztek, ebből került ki az 1565 szerződéses határvadász, további 139 jelentkező alkalmassági vizsgálata pedig jelenleg is folyamatban van.

Több százan felmondtak

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, még mindig nem sikerült 4000 határvadászt foglalkoztatnia az államnak, ráadásul több százan fel is mondtak. 

A rendőrség tájékoztatása szerint eddig 394 határvadász hagyta ott a testületet. A távozások pontos okát azonban nem lehet tudni, ugyanis az érintetteknek nem kell indokolniuk a jogviszony megszüntetését.

A teljes határvadászezredet eredetileg 4000 fősre tervezte a kormány, ám mivel a bővülés lassan haladt, átmeneti megoldásként a polgárőrök folytatják a határvédelmi szolgálatot az év végéig.

A határvadászok munkájáról szóló riportunkat ide kattintva olvashatja el.

Frissítés

A Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredhez a 2022. július 20. és 2023. szeptember 15. között 3 784 fő nyújtotta be jelentkezését szerződéses határvadásznak. Jelenleg 181 főfelvételi eljárása (alkalmassági vizsgálata vagy kifogástalan életvitel ellenőrzése) vanfolyamatban. Eddig összesen 1 650 fővel kötött szerződést a rendőrség – közölte az Indexszel az ORFK sajtóosztálya.

Rovatok