Index Vakbarát Hírportál

A Momentum elküldte Kubatov Gábornak az 1956-os hősöket lefasiztázó történelemkönyvet

2023. szeptember 12., kedd 12:30

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese elküldte Kubatov Gábornak az orosz tankönyvet, amelyben fasisztának állítják be az 1956-os hősöket, miután a Fidesz alelnöke az Indexnek azt mondta, hogy nem hallott a már sokat emlegetett történelemkönyvről.

„Nem is hallottam erről” – mondta az Indexnek adott nagyinterjújában Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója arról, hogy egy orosz tankönyvben fasisztának állítják be az 1956-os forradalom hőseit. Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese a lapunknak adott válasz miatt elküldte az érintett tankönyvet a Ferencvárosi Torna Club elnökének.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy nem hallott arról, hogy az orosz iskolákban olyan tankönyvből fognak történelmet tanítani, ami az 1956-os magyar szabadságharcos hősöket fasiszta felkelőknek állítja be. Ez a Momentum véleménye szerint nemcsak történelemhamisítás, hanem egyenesen sértés a hazánkkal és 1956 szellemiségével szemben is

– írta Facebook-bejegyzésében a momentumos politikus. Tompos szerint sem a kormány, sem a Fidesz részéről nem érkezett határozott kiállás a történelemhamisítás ellen.

Ezen a gyáva és önfeladó politikán talán tudna változtatni pártigazgatóként, ezért elküldöm önnek az orosz tankönyv vonatkozó részét postán, illetve elektronikus formában e-mailben is, hogy biztosan megkapja

– tette hozzá a politikus, aki szerint itt az ideje annak, hogy a kormány és a Fidesz végre kihátráljon Putyin mögül.

„Lázadó fasiszta radikálisok”

Bendarzsevszkij Anton az Indexen arról írt, hogy a 11. osztályos orosz tankönyv azért lehet érdekes, mert ez a tananyag szól az 1945 utáni időszakról, és így érinti a szovjet megszállás évtizedeit Magyarországon. Megszereztük a tankönyv szkennelt verzióját, így abból idézve is mutatjuk, hogy szól pontosan a kérdéses rész.

„A lázadó radikálisok, akik között sokan voltak a fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak egykori harcosai, a felkelés során nemcsak a szovjet emlékművek és szimbólumok megrongálásával »tették le a névjegyüket«, hanem a magyar munkások pártja képviselőinek, a rendfenntartó erők tagjainak és családtagjainak számos meggyilkolásával is. Még az állami létesítményeket őrző sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.”

Putyin szerint hiba volt bevonulni 1956-ban

Vlagyimir Putyint arról kérdezték a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat. Az orosz elnök kijelentette, hogy a Szovjetunió annak idején hibát követett el, és meglátása szerint nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy hibás döntést hozott a Szovjetunió a hidegháború idején, amikor tankokat küldött Magyarországra és Csehszlovákiába a tömeges tüntetések leverésére.

Hiba volt

– mondta Putyin, amikor arról kérdezték, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

Nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit

– tette hozzá az orosz elnök, akinek vezetése alatt Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát. 

Rovatok