Index Vakbarát Hírportál

Várhatóan kötelező biztosítást kell kötni az elektromos rollerekre

2023. szeptember 13., szerda 11:37

A KRESZ módosítása után várhatóan a 25 kilométer per óránál nagyobb sebességre képes rollerek segédmotor-kerékpárnak minősülnek majd, utóbbiakra pedig jelenleg is kell kötelező biztosítást kötni.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az Árpád hídnál július elején történt halálos gázolás után már beszélt arról egy sajtótájékoztatón, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t és az autós közlekedést érintő szabályozásokat, ami a rollerek és a villanyrollerek helyzetét is rendezheti.

Az InfoStart emlékeztet, hogy a tervek szerint a maximum 25 kilométer per órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, míg az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak. A Netrisk összeállítása alapján azonban azt írják, hogy az még egyelőre kérdéses, hogy kötelező lesz-e biztosítást kötni rájuk, de az biztos, hogy a segédmotoroknál erre szükség van.

A becslések szerint Magyarországon igen jelentős mennyiségű, 80-100 ezer roller van használatban. A csaknem százezres nagyságrend miatt pedig már közlekedési kockázattal is számolni kell. A várható biztosítási díjak kalkulációjánál azonban egyelőre csak a segédmotor-kerékpárok adataiból lehet kiindulni.

Hozzátették, hogy a segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások átlagdíja 2018-ban alig több mint 3200 forint volt, de ebben az évben már az ötezer forintot is meghaladta. A nagyobb motorok esetében pedig míg öt évvel ezelőtt kilenc ezer forint alatti összegről lehetett beszélni, addig mára ez az összeg a 16 ezer forintot is meghaladta.

Rovatok