Index Vakbarát Hírportál

Szerdán is kitart a nyári időjárás, estére viszont már érkezik a hidegfront

2023. szeptember 13., szerda 06:09

Kitart a hőség, napközben országszerte 30 fok körül alakul a hőmérséklet. A meteorológusok szerint azonban délutánra, estére megérkezik a hidegfront, amely hatására a nyugati országrészekben záporok és zivatarok várhatók.

Szerdán már többfelé szűrhetik fátyolfelhők a napsütést, a délután második felében és az esti órákban a közeledő hidegfront hatására záporok, zivatarok is kialakulhatnak az ország északnyugati és nyugati részein.

A déli-délnyugati szél sokfelé megélénkül, az északnyugati régiókban estére északnyugatira fordul a légmozgás. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban 9 és 18, délután 28 és 34 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többfelé kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt.

A zivatarban érintett régiók

A térségekben elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A meteorológusok felhőszakadásra is figyelmeztetnek

A régiókban intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szerdán napközben nem várható fronthatás, azonban a szokatlanul meleg időjárás miatt a melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek: migrén, fejfájás, alvászavarok, gyulladásos panaszok, fáradékonyság és koncentrálási problémák egyaránt előfordulhatnak. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a szívbetegeket és a vérnyomáspanaszokkal élőket viselheti meg.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok