Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a hajnali melegrekord Budapesten

2023. szeptember 13., szerda 12:24

Ismét megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban: a János-hegyi állomáson kedden hajnalban mindössze 21,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

Ezzel az erre a napra vonatkozó országos és fővárosi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt – írták.

A korábbi fővárosi rekord ezen a napon 20,3 fok volt, amit az állatkertben mértek 2016-ban. A korábbi országos rekord 21,7 fok volt, amit Pécs Erzsébet Egyetem állomáson még 1932-ben regisztráltak – tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint megírtuk, a hajnali melegrekord hétfőn is megdőlt a fővárosban. Szeptember 11-én hajnalban a János-hegyen 20,7 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, így Budapesten új legmagasabb napi minimumhőmérséklet-rekord született. A korábbi rekord 20,2 fok volt, melyet 2009-ben, Budapest Lágymányos állomásukon mértek.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. 

Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme

– írták.

Rovatok