Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték be az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, reagált a nagykövetség

2023. szeptember 13., szerda 13:37

Nem kapott amerikai vízumot a Nemzeti Sport főszerkesztője. Szöllősi György számára az USA budapesti nagykövetsége megtagadta a belépést a magyar külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére. Szöllősi György megkeresésünkre elmondta: egyelőre ő sem kapott bővebb tájékoztatást, így nem tud bővebben reagálni.

Meghiúsult a Nemzeti Sport főszerkesztőjének amerikai sportdiplomáciai útja. Szöllősi György a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát. Erre azonban nem lesz lehetősége, mivel

az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a Külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére megtagadta a vízumot.

„A chicagói magyar közösség meghívására vettem volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitottam volna meg” – írja a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében a főszerkesztő.

A belépés megtagadását azért tartja érthetetlennek – tette hozzá –, mert „Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagyköveteként” utazott volna.

Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával, diplomatájával szemben

– írja a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Az Egyesült Államok Magyarországi Vízuminformációs Szolgálata szerint azoknak a diplomatáknak és külföldi kormányzati hivatalnokoknek is A-1 vagy A-2 vízumot kell igényelniük, akik azért utaznak az Egyesült Államokba, hogy hivatali kötelességeiknek és feladataiknak tegyenek eleget. Ezt a magyar külügyön keresztül kell igényelni az USA nagykövetségénél.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborodott a beutazás megtagadása miatt, míg a Magyar Nemzet David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének azon döntését sejti az ügy mögött, amely augusztus elejétől szigorítja magyar állampolgárok amerikai beutazását.

Szöllősi Györgyöt, illetve a budapesti amerikai nagykövetség sajtóosztályát is megkerestük az üggyel kapcsolatban. A Nemzeti Sport főszerkesztőjét elértük, megkeresésünkre elárulta: egyelőre ő sem rendelkezik több információval, így a Facebook-oldalán megjelenteknél nem tud többet mondani. 

„Nem kormánytisztviselő”

Az amerikai nagykövetség kérdésünkre azt írta, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről, mert azok bizalmasak. Hozzátették: a közelmúltban értesítették Magyarországot arról, hogy egyre több a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetőek a kormányhoz.

Az Amerikai Egyesült Államok törvényei szerint a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. A szabályozás nem csak Magyarországra érvényes

– tették hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón Szöllősi vízumbotrányára úgy reagált, rendkívül barátságtalan gesztusról van szó, és semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részéről nem történt, ezért a magyar kormány nem teljesen érti, hogy miért nem adták meg az utazó nagykövetként utazni szándékozó főszerkesztőnek a vízumot.

(Borítókép: Szöllősi György. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok