Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a hidegfront, figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

2023. szeptember 14., csütörtök 06:30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére citromsárga figyelmeztetést adott ki, de vannak olyan vármegyék, ahol narancssárgát. A hidegfronti hatás a hőmérsékletben is megmutatkozik majd, kora reggel 14–20, napközben 21–29 Celsius-fok közötti hőre számíthatunk.

Csütörtökön egy hidegfront hatására gyakran erősen megnövekszik felettünk a felhőzet, és többfelé kell készülni esőre, záporokra, zivatarokra – írja az Időkép. Az ország legnagyobb részén az északi-északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik, északkeleten az északkeleti szél lehet élénk, erős, de zivatarokban viharos lökésekre is számítani kell. Kora reggel 1420, napközben 2129 fokot mérhetünk, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az egész ország területére. Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

Emellett egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt

Kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves vármegyére.

A zivatarral érintett területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelentheti, emellett esetenként szélerősödésre és jégesőre is lehet számítani. Azokban a vármegyékben, ahol felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek, intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Hidegfronti hatás érvényesülhet

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön hidegfronti hatás érvényesül, emiatt elsősorban fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Ugyanakkor keringési problémák, vérnyomás-ingadozás és rosszullét is jelentkezhet. Felerősödhetnek az ízületi panaszok is a lehűlés miatt. Romolhat hangulatunk, komfortérzetünk.

Rovatok