Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés várható a miskolctapolcai tragédia miatt

2023. szeptember 14., csütörtök 18:07

Három férfit temetett maga alá egy pince, amikor bővítési munkák közben beomlott a teteje, és a súlyos betontömbök a férfiakra zuhantak. Az építési vállalkozó nem érzi felelősnek magát, noha rengeteg szabályt megszegett.

Három fiatal családapára omlott rá egy pince tavaly Miskolctapolcán. Ahogy a Bors arról többször beszámolt, a baleset akkor történt, amikor a fiatalemberek egy pincében dolgoztak, és rájuk zuhant a tető. A súlyos betontömbök maguk alá temették őket.

A katasztrófavédelem barlangi mentőkkel, statikusokkal, bányászokkal összefogva két nap alatt tudta csak felszínre hozni a holttesteket. Az ügy egyéves évfordulóján a rendőrség lezárta a nyomozást, az iratokat vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.

A nyomozáskor nemcsak munkavédelmi, hanem geológiai szakértőket is felkerestek, akik a munkát megrendelő vállalkozónál több szabályszegést is megállapítottak.

Többek között nem győződött meg arról, hogy a munkálatokhoz kell-e építési engedély, nem készíttetett geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálatokat, nem volt egészségvédelmi, biztonsági, bontási terv, kockázatértékelés.

A munkavállalókat nem látta el védőeszközökkel, munkavédelmi oktatásban nem részesítette őket, és nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről, nem győződött meg a pince állékonyságáról, nem biztosított megfelelő dúcolást, alátámasztást. Ezek miatt megállapítható a szakmai szabályszegés.

A vállalkozó nem tett vallomást, de úgy nyilatkozott, nem érzi felelősnek magát a balesetért. A férfiak rokonai felháborodtak, mert hét félárva kiskorú gyermek és két gyászoló feleség próbál most egyedül boldogulni – írta meg a Bors.

Rovatok