Index Vakbarát Hírportál

Íme az új fogyasztó csodaszer, ami fájdalmas, de legalább drága

2023. szeptember 15., péntek 12:04

Egyre nagyobb problémát jelent az elhízás és a túlsúlyosság nemcsak hazánkban, hanem a világon is. Statisztikai kimutatások szerint 2030-ra a túlsúlyos emberek száma elérheti az 1 milliárdot a bolygón. Itthon sem kecsegtetőek az adatok, a KSH szerint az elmúlt tíz évben 4,5 százalékkal növekedett a túlsúlyosok száma, akik legnagyobb arányban a 65 év felettiek körében fordulnak elő.

A jóléti szint drasztikus emelkedése okolható leginkább amiatt, hogy ilyen magasra emelkedett a túlsúlyosok száma. Az anyagiak ugyanis már nem tudják korlátozni az emberek mennyiségi élelmiszer-fogyasztását. EU-s viszonylatban a második helyen áll Magyarország az elhízottak arányát tekintve, és csak Málta előz meg bennünket – írja az Economx.

A dán Novo Nordisc gyógyszercég kétféle fogyókúrás injekciót dobott a piacra, az egyiket Ozempicnek, a másikat Wegovynak nevezték el. Utóbbiról az elmúlt öt évben nyilvánvalóvá vált, hogy

nemcsak a fogyásban segít, de csökkenti a szívroham és a szélütés kockázatát is.

Az eredeti terv szerint csak a Wegovyt szánták fogyasztószernek, az Ozempicet pedig másodfokú diabétesz kezelésére és a súlyos szív- és érrendszeri problémák megelőzésére használták. Fény derült arra is a gyógyszerekkel kapcsolatban, hogy pozitív eredményeket mutatnak a demencia és az alkoholfüggőség területein is.

Fontos tudni a gyógyszerekről, hogy segítik a fogyást és a súlycsökkentést, viszont nem helyettesítik a csökkentett kalóriatartalmú étkezés és a fokozott fizikai aktivitást. Tájékoztatásukban az áll,

egy injekciós, vényköteles gyógyszer elhízott (BMI≥30) vagy túlsúlyos (túlsúlyos) (BMI ≥27) felnőttek számára, akiknek testtömegük miatt egyéb egészségügyi problémájuk is van.

A szer adagolása elképesztően egyszerű, leginkább az EpiPenhez hasonlítható, ugyanis ezen esetben is a hasba kell szúrni a készítményt, ami felszívódás után olyan hormonszinteket emel meg a szervezetben, amitől sokkal hamarabb lesz teltségérzete az embernek. 

Még nem lehet tudni, terveznek-e tb-támogatást adni a majdani használók számára, vagy a betegeknek saját zsebből kell kipengetniük több százezer forintot a gyógyszerekre. Még külföldön is hihetetlenül drágának ítélték meg a fogyasztószereket, ugyanis Németországban és Hollandiában évente 1,3 millió forintot költenek rájuk.

Rovatok