Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: Hihetetlenül gyorsan terjed a koronavírus új variánsa

2023. szeptember 16., szombat 09:08 | aznap frissítve

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 magyarországi helyszínen nőtt, öt településen pedig a mérsékelt tartományba esik. Ezzel kapcsolatban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa volt a Hír TV Napi Aktuális című műsorának a vendége.

Szlávik János a Hír TV péntek esti műsorában elárulta, augusztus óta Magyarországon is jelen van az omikron vírusvariáns. Az EG.5 vagy más néven Eris koronavírus-változat hihetetlenül gyorsan terjed. Ám egyelőre úgy tűnik, hogy a tünetei a hagyományos influenzához hasonlítanak. 

A szakértő a tünetek közé sorolta a torokfájást, a lázat, a hőemelkedést, az orrfolyást, az ízületek fájdalmát és az izomfájdalmat, ugyanakkor hozzátette:

Úgy tűnik, hiába terjed gyorsan az Eris, nem fog komolyabb tüneteket okozni, vagy súlyosabb betegségeket okozni.

Elmondása szerint nem veszélyesebb az új variáns, de azért odafigyelnek rá, mert szerinte nagyon nehéz a koronavírussal kapcsolatban jósolni. Emellett egy másik, a pirola variáns is jelen van Magyarországon elmondása szerint, de az sem veszélyes. 

Szlávik János úgy látja, nem szükséges jelenleg az oltások felvétele az egészségesek, fiatalok számára, ahogyan szerinte a 2020-as időszak sem fog visszatérni, vagy legalábbis nagyon reméli. 

Ami nem is probléma annak a fényében, hogy nemrég megírtuk, hogy a koronavírus-járvány miatti óvoda- és iskolabezárás az olvasásban 15–16 hét, a természettudományokban 1011 hét, matematikából pedig 9 hét tanulási veszteséget okozott a gyermekeknek.

Rovatok