Index Vakbarát Hírportál

Párbeszéd: Az EU vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit

2023. szeptember 17., vasárnap 14:16

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kínai elektromosautó-gyártóknak az Európai Bizottság által indított vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit. A magyar kormánynak még a magyar adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokkal is el kell számolnia szerintük.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a vizsgálat kiterjed a kínai gyártók beszállítóira.

Kifogásolta, hogy Magyarországon úgy telepednek meg ezek a gyárak, hogy semmiféle feltétel nem adott a működésükhöz. Nem biztosítható a magas energiaigényük, elképesztő vízigényüket sem tudják kielégíteni, továbbá elegendő munkaerő sincs a működtetésükhöz – fűzte hozzá.

A magyar akkumulátorstratégia lényege az, hogy megpróbálja lenyeletni a kínai függést az EU-val, arra hivatkozva, hogy olyan termék előállítására kerül sor, amely kiemelkedően fontos az unió számára

– mondta Jávor Benedek, aki szerint azonban a vizsgálat alapvetően keresztbe tehet a kormány elképzeléseinek, hiszen az unió jogszerűtlennek nyilváníthatja az ezeknek a gyáraknak nyújtott kínai állami támogatásokat – írja az MTI.

A magyar kormánynak még a magyar adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokkal is el kell számolnia

– jegyezte meg.

Rovatok