Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Hétfőre elérhetik Líbia árvíz sújtotta régióját a magyar mentőcsapatok

2023. szeptember 17., vasárnap 19:41

A magyar mentőalakulatok hajóra tudtak szállni, és hétfőre már elérhetik Líbia katasztrófa sújtotta régióját, ahol azonnal megkezdik majd a munkát – közölte a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy csaknem egy hete, hétfőre virradóra katasztrófa történt a líbiai Derna kikötővárosában, ahol vihar okozta gátszakadás miatt több mint 10 ezer ember vesztette életét, további ezreket még nagy erőkkel keresnek.

Folyamatosan egyeztetünk a helyi hatóságokkal, amelyek szerint hatalmas szükség van a mentőcsapatokra, és már nagyon várják a magyarokat, mivel csak kevés külföldi mentőalakulat tud bejutni a szinte megközelíthetetlen területre

– közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy „törökországi nagykövetségünk munkájának hála” a magyar mentőalakulatok hajóra tudtak szállni.

A külügyminiszter szerint a kutató-mentő expedíció mellett az egészségügyi ellátásban is számítanak a magyarokra a katasztrófa sújtotta területen, ezért kétségkívül „emberfeletti munka vár” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjaira.

Hozzátette: jelenleg is folyamatos műholdas kapcsolatban vannak a magyar mentőcsapatokkal. Valamennyien jól vannak, teljes létszámban, mentőkutyáikkal együtt tartanak Líbia partjai felé a törökországi Izmir városából. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 14 millió forint értékben támogatta a kiutazó csapatokat.

Rovatok