Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tatár Imre, Magyarország legidősebb újságírója

2023. szeptember 17., vasárnap 17:39

Vasárnap délelőtt, 104 esztendős korában meghalt Tatár Imre Vas- és Aranytoll-díjas újságíró.

Az újságíró haláláról Kulcsár László, az Infovilág főszerkesztője számolt be a Facebookon. Mint nekrológjában írta, Tatár Imre (Rabinovits Imre néven) Budapesten született 1920. január 9-én. Érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő-vizsgát tett.

1941–1944 között munkaszolgálatos, majd 1944–1947 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt, majd 

huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott.

Még idősen, 80 éves korában is bejárt a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, így a ma dolgozó újságírók közül sokan még személyesen ismerhették. Négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt.

Századik születésnapján, 2020. január 9-én a magyar újságíró-társadalom külön rendezvényen köszöntötte a Sajtóházban a százéves Tatár Imrét, akinek könyvei népszerűek voltak, különösen nagy érdeklődést keltettek. Egy részüket utolsó éveiben írta: Ködalakok című írását például 2022-ben adták ki.

Kulcsár László szerint Tatár Imre még halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, amely rövidesen megjelenik. 

Tatár Imréről legutóbb akkor írtunk az Indexen, amikor 101 éves korában felvette a koronavírus elleni oltást.

Rovatok