Index Vakbarát Hírportál

Pusztul a nád, óriási bajban van a Balaton

2023. szeptember 18., hétfő 05:50

Egyre több bejelentés érkezik a Balatonról, hogy eltűnt onnan a nád. Főként azok a part menti részek érintettek, amelyeket a stégek, csónakbeállók szelnek ketté. A jó hír azonban, hogy egyre többen tennének a tó védelméért. A most alakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület inkább a grandiózus építkezésekben látja a hibát.

Nyár óta több bejelentés is érkezett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézethez a nádas pusztulásáról, amiről Tóth Viktor limnológus a sonline.hu-nak azt mondta, „elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve” és „intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté” – írja az RTL.

Balatonmáriafürdőn éppen ez a helyzet. Galácz György, a település polgármestere szerint a 7 kilométeres partszakaszukat nádas övezi, amit körülbelül 120, zömében magánlejáró szakít meg. A csatorna híradójának elmondta: „Van egy engedélyeztetési eljárás, ahol megfelelő feltételekkel lehet majd ezeket a közösségi bejárókat üzemeltetni, amit meg nem lehet, azt el kell bontani.”

A település alpolgármestere, a szakemberek és a civilek is úgy látják, hogy elsősorban a nagyszabású építkezések okoznak gondot, nem az évtizedek óta használt lejárókkal van a probléma. Példaként említik Balatonfüredet, ahol új szálloda és konferenciaközpont épült, valamint 140 hajónak kikötő, ezek miatt pedig kisebb lett a strand területe.

Egyre többen tennének a tóért

Az RTL riportja szerint a természetkárosító folyamatok ellen akar fellépni a most megalakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület. Németh Zsolt, az egyesület elnök szerint már több mint 350-en jelezték írásban, még mielőtt megalakultak volna, hogy szeretnének részt venni ebben a kezdeményezésben. Szerencsésnek nevezte, hogy jogászok, természetvédelmi szakemberek, biológusok, fizikusok, mindenféle szakmából nagyon komoly képviselők vannak az egyesületben.

A Balatoni Szövetség elnöke azt a tájékoztatást kapta, hogy a nádpusztulás elsősorban Alsóörsön és Paloznaknál jelent problémát, az okokról azonban nem tud részleteket. Lombár Gábor szerint sem az embereknek, sem a Balatonnak és élővilágának nem jó, hogy lakótelepek létesültek a tó köré.

Az elhagyott táborokat újítsák fel, az jót tesz a Balatonnak, és azon kívül meg azt gondolom, hogy tovább ne terjeszkedjünk és ne építsük be az utolsó 10 vagy 100 négyzetméternyi területet is

– mondja az elnök, aki szerint a tó védelme érdekében következetes rendezési tervekre és szabályokra, valamint azok betartatására lenne szükség.

Rovatok