Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz EP-képviselője szerint jogszerűtlen a magyar diákok kizárása az Erasmusból

2023. szeptember 20., szerda 07:19

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint jogszerűtlen a magyar diákok kizárása a Horizont és az Erasmus programokból.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának keddi ülésén mutatták be az Erasmus+ 2021–2027-es program végrehajtásáról szóló jelentést – írja az MTI.

Bocskor Andrea ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Erasmus+ az Európai Unió évtizedek óta legnépszerűbb programja a fiatalok körében. A program célja, hogy minél több diák élvezhesse a külföldön tanulás előnyeit.

Ezért is felháborító, hogy ezzel teljesen szembe menve a brüsszeli bürokraták politikai alapon hozott döntése közel 180 ezer magyar hallgatót zárna ki a programból. Magyar diákok ne legyenek Brüsszel politikai támadásának áldozatai

– mondta a politikus.

A képviselő közleménye szerint az EP-szakbizottság elnöke, Sabine Verheyen az ülésen egyetértett azzal, hogy a magyar diákokat sújtó döntés pénzügyi nyomásgyakorlás Brüsszel részéről, a támogatási program megvonása direkt és ártó szándékkal történt annak érdekében, hogy a magyar kormányt megleckéztesse a jogállamiság állítólagos hiányára hivatkozva.

Képviselőcsoportunk a leghatározottabban elutasítja a brüsszeli bürokraták ilyen és ehhez hasonló lépéseit. A magyar diákokat nem hagyjuk diszkriminálni, nem válhatnak politikai zsarolás áldozataivá

– tette hozzá Bocskor.

Korábbi tárgyalások

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szeptember 6-án tárgyalt Elisa Ferreira, Johannes Hahn és Maros Sefcovic uniós biztosokkal Brüsszelben az Erasmus-programról és a Magyarországnak járó forrásokról. A miniszterek sajtótájékoztatót is tartottak a megbeszélés után.

Navracsics elmondta, bíznak abban, hogy tudják rendezni a vitás kérdéseket az Erasmus-ösztöndíjakról még az ősszel, hogy a magyar diákok megkaphassák az ösztöndíjat.

A novemberi végi dátumot magunknak szabtuk, a 2024 szeptemberében induló tanév Erasmus-finanszírozása az a mi kalkulációnk szerint az év végéig kötött megállapodást teszi szükségessé. Ez a biztonságos megoldás, az őszt tűztük ki magunk elé. A most megnyiló tanév Erasmus-ösztöndíjainak finanszírozása biztosított. Azért akarunk ősszel megegyezni, hogy ne legyen pánikhangulat

– fejtette ki a miniszter.

Rovatok