Index Vakbarát Hírportál

Elmaradt az 50-es villamos megállóinak akadálymentesítése, Karácsony Gergelyhez fordultak

2023. szeptember 20., szerda 18:39

A pestszentlőrinci Üllői út egy szakaszának jelenleg folyó felújítása során az érintett villamosmegállókat eredeti formában építették újjá, így a peronok magassága nem igazodik a villamosok padlószintjéhez, vagyis azok kerekesszékkel nem használhatók – hívta fel a figyelmet a Közlekedő Tömeg a Facebook-oldalán.

A Közlekedő Tömeg Egyesület megengedhetetlennek tartja, hogy „sorozatosan készülnek az esélyegyenlőség követelményét ki nem elégítő felújítások a fővárosi villamosvonalakon”, ezért levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez a problémakör rendezését sürgetve. 

„A budapesti villamoshálózat mozgáskorlátozott személyek számára való akadálymentesítésének egy évtizeddel ezelőtt rögzített koncepciója szerint az alacsonypadlós villamosok nem rendelkeznek kihajtható vagy leereszthető rámpával, mint a buszok, trolibuszok, helyette a villamosmegállók peronját emelik meg a villamos padlójával megegyező szintre, hogy kerekesszékkel szintkülönbség nélkül fel lehessen szállni” – írták.

Ez azt is jelenti, hogy bár a jelenlegi főpolgármesterhez fordultak, itt nemcsak ő, hanem az előző városvezetés is le volt maradva.

Ez a munka az idők folyamán sorban a 4–6-os, az 1-es és 3-as, majd a 17-es és 19-es villamos vonalán az új járműbeszerzésekkel egy időben megvalósult. 

De a további vonalak teljes körű fejlesztésére nem került sor, ami szembemegy az eredeti koncepcióval szerintük. 

Szerintük problémás, hogy a megállók, egyes szakaszok felújításánál az eredeti állapotot állítják vissza mindig.

Ennek legbotrányosabb példája a Kelemen László utcai megálló, ahol a szomszédos patak támfalát és az annak tetején álló peront 2017-ben lényegében eredeti kialakításában építették nulláról újra, ezért 2023-ban további százmilliós ráfordítással kellett – a támfallal együtt – megint átépíteni, hogy az új villamosok egyáltalán közlekedhessenek a vonalon

– olvasható a bejegyzésben.

Rovatok