Index Vakbarát Hírportál

Orosz közösségi oldalak képeit felhasználva kampányolnak magyar Facebook-csoportokban

2023. szeptember 21., csütörtök 05:55

A gombamód szaporodó álprofilok főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokba beépülve tolják a kormányzati propagandát. Az álprofilok leginkább a Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg, a profil- és borítóképeket pedig szinte kivétel nélkül orosz közösségimédia-oldalakról szerzik be. Az álprofilok jellemzői és aktivitása alapján egyértelmű, hogy koordinált akcióról van szó – derült ki a Political Capital kutatásából, ami az Átlátszón jelent meg.

Az elemzés szerint a Fővárosi Önkormányzatot támadó cikkeket posztolnak kampányszerűen ezekben a csoportokban az álprofilok. A Political Capital már évek óta kutatja ezt a jelenséget, valamint a dezinformáció megjelenéseit a közösségi médiában, így a korábbi tapasztalataik alapján 123 olyan, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosítottak, amelyek a következő ismérvek miatt bizonyosan álprofilok:

Ezekből akár az is következhet, hogy ezek a profilok valódi személyeké lehetnek, de ez korántsem biztos. Központi koordinációra utal, hogy az álprofilok tevékenysége azonos mintát követ:

Az álprofilok mögött álló személyek kilétét a Meta nem fedi fel, valószínű, hogy egy magyar csoport tartja kézben ezeket az álprofilokat. A koordinátorok vagy a dark weben vásárolhatták az álprofilokat, vagy olyan szervezetektől kaphatták, amelyeknek nem volt már szükségük rájuk. Ez után névváltoztatással, új profil- és borítókép beállításával a hazai közeghez igazították azokat, és máris hús-vér magyar lokálpatrióták Facebook-profiljának tűnnek – írja a lap

Rovatok