Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor fizetése több mint félmillióval nőtt

2023. szeptember 21., csütörtök 14:29

A miniszterek fizetése nem emelkedett idén nyáron, de tavaly 33 százalékos emelést kaptak. A miniszterelnök keresete idén is nőtt, több mint félmillió forinttal.

Idén nem nő a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése, miután Orbán Viktor változatlan illetményt állapított meg számukra – derült ki a Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu adatigénylésére adott válaszából.

Orbán Viktor saját hatáskörben határozza meg a kormányzati vezetők fizetését, általában erről a nyár elején dönt, az általa megszabott személyi illetmények július 1-jétől a következő év június 30-ig érvényesek.

2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt

– közölte a kormányiroda. Tavaly jelentős emelés történt, a miniszterek jellemzően 33 százalékos fizetésemelést kaptak, Orbán Viktor 1 millió 979 ezer forintról 2 millió 632 ezer forintra emelte a fizetésüket (Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter viszont a kormányzat korábbi közlése alapján ötmillió forintot keres). A képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye pedig 52 százalékkal ugrott meg egy évvel ezelőtt, amikor közel 700 ezer forintos fizetésemelést kaptak. A „sima” államtitkároknak csak 13 százalékos emelés jutott. 

A kormányból egyedül Orbán Viktor illetménye emelkedett júliusban, bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra, azaz 623 ezer forinttal.

A miniszterelnök fizetése a törvény erejénél fogva nőtt, mert tavaly úgy döntött a kormánypárt, hogy a miniszterelnöki illetményt a házelnöki tiszteletdíjhoz kötik, az pedig automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, ami tavaly 18,5 százalék volt.

Rovatok