Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy idős nőt, mert hagyta meghalni a fiát

2023. szeptember 22., péntek 13:59

Emberölés miatt jogerősen hat hónap – egy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt az idős nőt, aki nem hívott segítséget rossz egészségi állapotban lévő fiához, ezzel a férfi halálát okozta 2021 novemberében – írja az MTI.

A határozatot meghozó Pécsi Ítélőtábla pénteki közleményében azt írták, a vádlott 77 éves nő és fia, a sértett egy romos házban élt Baranya egyik falujában. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt, de kettejük életvitelében e téren a férfi volt meghatározó, naponta küldte anyját italért, ha pedig a nő nem hozott, szidalmazta, néha meg is verte őt.

A rendkívül rossz egészségi állapotban lévő, de minden segítséget elutasító férfi 2021 egyik novemberi estéjén leesett a heverőről, és ittassága, valamint gyenge fizikuma miatt nem tudott önerőből felállni.

A vádlott az egyik szomszédjához fordult segítségért, aki viszont nem tudott segíteni, ezért másik szomszédhoz irányította őt, oda azonban a nő már nem ment át. Fiát megkérdezte, hívjon-e segítséget, ő viszont ezt megtiltotta, helyette elküldte anyját borért.

A vádlott nem értesítette a mentőket, nem hívott orvosi segítséget, és mástól sem kért segítséget. A férfi így a fűtetlen szoba padlóján feküdt, két nap után anyja észlelte, hogy meghalt.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat első fokon gondatlanságból elkövetett emberölés miatt hat hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyész eltérő minősítésért és a büntetés súlyosításáért bejelentett fellebbezése folytán eljáró táblabíróság a nő cselekményét emberölésre minősítette, a szabadságvesztést – végrehajtásának elrendelése esetén – börtönben rendelte végrehajtani, a próbaidő tartamát pedig egy évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

Rovatok