Index Vakbarát Hírportál

Túlcsordulnak a köztéri szemetesek, a XII. kerületnek most lett elege

2023. szeptember 22., péntek 17:28

Hegyvidék Önkormányzata szerint a főváros köztisztasági cége nem végzi el a feladatát, a kerület számos közterülete miattuk úszik a szemétben. Az illetékes cég szerint nekik senki nem jelezte, hogy probléma lenne. A XII. kerület most saját kezébe vette a takarítást, az FKF viszont az utcai szemetesekbe nem való hulladékok megszaporodását tette szóvá.

Az önkormányzati választások közeledtével kezd élesedni a törésvonal Budapest bal- és jobboldali érdekeltjei között, amit a különböző fajsúlyú ügyek egyre szaporodó száma is jelez. Ezúttal a XII. kerület alpolgármestere küldött egyértelmű üzenetet Budapest vezetésének azzal, hogy közösségi oldalán bemutatott egy közterületi hulladékgyűjtő edényt, amelyből már kihullik a szemét, annyira tele van. 

Fonti Krisztina arra emlékeztetett, hogy a Főváros az elmúlt időszakban közel 3000 köztéri szemétgyűjtőt szereltetett le Budapesten, ebből több százat a Hegyvidéken. (A főváros vezetése 2021-ben jelezte, hogy a kormányzati elvonások hatására csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebbet költhet a főváros köztisztaságra.) 

Az alpolgármester most azt mondta,

a múlt héten kezdtek tömegével érkezni a jelzések a lakóktól telefonon, a közösségi médiában és személyesen nekem is, hogy a Főváros régóta nem üríttette ezeket a szemétgyűjtőket, amelyek így megteltek, és emiatt már a környékük is szemetes. Ezeknek a szemeteseknek az üzemeltetése ugyan a Főváros feladata, de az utcáink akkor sem nézhetnek ki így, ha a Főváros nem kellő alapossággal látja el a feladatát. Ezért kértem arra az önkormányzat tulajdonában álló Faber Kft.-t, hogy ürítsék ki a szemeteseket és takarítsanak ki ezeken a területeken.

Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy jelezték-e egyáltalán a problémát a főváros hulladékgyűjtő edények kiürítéséért felelős cégének, de a (Budapesti Közművek égisze alatt működő) FKF Köztisztasági Divízió szerint sem az önkormányzattól, sem más illetékes hatóságtól nem érkezett hozzájuk jelzés. Munkatársaik a XII. kerületben nem tapasztaltak az elmúlt időszakban változást az FKF kezelésében lévő közterületi hulladékgyűjtő edényekkel kapcsolatban.

Nem érkezett továbbá több bejelentés ügyfélszolgálati elérhetőségeinkre, és ugyanolyan ütemben – hétköznaponként naponta – történik az edények ürítése. A szolgáltatási színvonalban változás nem történt, sőt az érintett területen dolgozó járatok sűrűségét még némileg növeltük is az elmúlt időszakban.

Azt azonban megjegyzik, hogy a Fonti Krisztina posztjában bemutatott hulladékgyűjtőben jól láthatóan nem közterületen keletkező hulladék is található, vagyis abba valaki vélhetően kommunális hulladékot helyezett ki. Nem életszerű ugyanis, hogy a fertőtlenítőszer vagy a dezodor éppen közterületen fogy ki. Az, hogy a gyűjtőedénybe a fotók alapján valaki vélhetően kommunális hulladékot tett, jogszabályba ütközik:

Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el, melynek büntetése hatósági eljárás megindulása esetén 150.000 Ft-ig terjedhet. Az ilyen szabálysértést elkövetőkkel szemben az illetékes hatóságok jogosultak intézkedni.

A fotókon jól látszik az is, hogy egyes kukák tele vannak gyorséttermi és egyéb kereskedelmi egységek hulladékával, amikről a hulladékok termelőinek kellene saját kukák kirakásával gondoskodni és szennyező fizet elve alapján ezeket rendszeresen ürítenie. 

A budai oldalon már korábban is okoztak problémát a túltöltött szemetesek.

A II. kerület polgármestere egy egész galériányi fotót mutatott be róluk, nem titkolva azt sem, hogy keményen be fogják hajtani az átvállalt feladatból, azaz az edények ürítéséből keletkező kiadásaikat a fővároson.

A XII. kerület ebben az esetben nem mutatkozott ilyen keménynek. Bár a Faber Kft. épp most viszi el a közterületi szemetet, azt már előrebocsátották, hogy az önkormányzat valószínűleg nem fogja átterhelni a Fővárosi Önkormányzatnál ezt a pénzt. „Sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy visszakapjuk az elvett utcai szemétgyűjtőinket” – húzta alá Fonti Krisztina.

Rovatok