Index Vakbarát Hírportál

Závecz Research: Gyengült a Fidesz, de még így is toronymagasan vezet

2023. szeptember 22., péntek 14:14

A Závecz legfrissebb közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a választókorú népesség körében csökkent a Fidesz támogatottsága, de így is jelentős lemaradásban vannak az ellenzéki pártok.

A ZRI Závecz Research Intézet szeptember első felében, ezer fő megkérdezésével, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatást.

Az intézet szerint szeptember elején a pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében az alábbi módon oszlott meg: 

A Závecz a kutatás legérdekesebb eredményeinek nevezi, hogy május óta a Fidesz tábora valamelyest kisebb lett, tavasszal a választókorú népesség körében 32 százalékon álltak, ez most 30 százalék. A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, de ebben a kategóriában nem változott a 13 százaléknyi támogatottságuk.

A választókorú népesség körében a Mi Hazánk 6 százalékról 7-re erősödött, ezzel egyértelművé vált harmadik helyük a pártrangsorban. A Momentum stagnál, májusban és most is 5 százalékot ért el.

A számok elemzésében kitértek arra is, hogy a nyári hónapokban a többi pártnál legfeljebb 1 százalékpontos változások voltak, de a Kétfarkú Kutya Párt esetében a minimális növekedés azt jelentette, hogy a tavalyi választások óta először kapott 4 százalékot.

A Jobbik és az MSZP is 3 százalékon áll, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon. A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban is a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot.

Rovatok