Index Vakbarát Hírportál

Nagy razzia indul a magyar utakon hétfőtől, erre vadásznak a rendőrök

2023. szeptember 22., péntek 15:30

A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-én 7 órától október 2-án 7 óráig.

A razziát a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 7. Rail Action Week elnevezésű akció keretében hajtják végre – tájékoztatott honlapján a hatóság.

Mint írták, az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására.

„A RAILPOL által koordinált akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését, továbbá azt, hogy a vasúti jelzőberendezéseket, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközöket, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközöket megrongálják” – tették hozzá.

Hangsúlyozták: az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítanak a mozgó vonatokra történő fel- és leszállásra, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak Magyarországon a vasúti átjárókban történő balesetek, ezért a MÁV néhány hónapja Érj haza biztonságban! címmel országos baleset-megelőző kampányt indított.

A drasztikus emelkedések miatt indított közlekedésbiztonsági kampány a lakosság általános edukálását, a problémára való rávilágítást tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében – fogalmaztak. Kiemelték: az elmúlt 14 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Rovatok