Index Vakbarát Hírportál

Fokozott rendőri készültség Pécsett a Pride miatt, David Pressman is a helyszínen van

2023. szeptember 23., szombat 15:44

Szeptember 23-án harmadik alkalommal tartják a pécsi Pride-ot a Mecsekalján. A Hír TV beszámolója szerint összesen ötven utcát zárnak le a felvonulás miatt, a rendőri készültség is magas a városban.

A felvonulás résztvevői délután kettő órakor indultak és a tervek szerint 16:00 órára teszik meg a távot. A Mecsek oldalról indulnak a felvonulók a Tettye térről, majd a belvárosi közeli 48-as téren ér véget a menet, írja a PécsMa.

A szervezők több ezer emberre számítottak, de a rossz időjárás miatt sokan otthon maradhatnak. A helyi lapok szerint mintegy 600 ember gyűlt össze a helyszínen. Köztük van többek között Désirée Bonis holland nagykövet, Pankotai Lili diákjogi aktivista és David Pressman amerikai nagykövet is, aki a menet élén vonult.

Az amerikai diplomata tervezett programjai között szerepel a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templom meglátogatása, valamint egy találkozó a Magyarországi Muszlimok Egyházának tagjaival az Al-Furquan mecsetben. A Pécs Pride felvonuláson azért vesz részt, hogy ismételten kifejezze az Egyesült Államok támogatását az alapvető jogok iránt.

A Pécs Pride fokozott rendőri biztosítás mellett zajlik, annak ugyanis rengeteg ellenzője van, külön Facebook-csoport is létesült erre az alkalomra, bár a Százezren a Pécsi Pride Ellen nevű csoport a neve ellenére csak 1500 tagot számlál, írja a Blikk.

Rovatok