Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a magyar fotóst, aki csalással szerzett elismerést egy nemzetközi versenyen

2023. szeptember 23., szombat 20:59

Az Év csillagászati fotósa nevű nemzetközi verseny keretén belül egy magyar fotós alkotása is bekerült az említésre méltó alkotások közé. Utólag azonban kiderült, hogy az alkotás a szó szoros értelmében nem eredeti, hiszen két különböző képből lett összevágva.

Szeptember 14-én hirdették ki az Év csillagászati fotósa nemzetközi asztrofotós verseny 2023-as díjazottjait. A nevezett fotók között szerepelt egy magyar pályázó, Hoszáng Péter fotója is, mely az éjszakai tájképek kategóriában nyerte el a zsűri tetszését. Ennek megfelelően a fotó felkerült a Royal Museum Grennwich oldalára, mint említésre méltó alkotás.

Az éjszakai világító felhőket – mely egy ritka és látványos csillagászati jelenség – egy gémeskút felett ábrázoló kép a fotós leirata szerint 2023. június 30-án, a nyári napfordulókor készült a Pest megyei Apajpusztán.

A képről egy légköri jelenségekkel is foglalkozó Facebook-csoportban megállapították, hogy biztosan nem ott és nem akkor készült, mint azt a szerző állítja, szúrta ki az RTL.

A következő problémák merültek fel a fotóval kapcsolatban:

Ha mindez nem lett volna elég, Hoszáng Péter Facebook-oldalán a kutakodók találtak egy 2022-es, Rigában készült fotót, amin az a jellegzetes felhőszerkezet látható, mint a versenyfotón. Ezt a felvételt Hoszáng később le is törölte az oldaláról. 

A verseny zsűrije az egyre szaporodó kritikák miatt utólag felülvizsgálta a képet, és úgy látta, hogy Hoszáng Péter fotója valóban trükközött, ami egyértelmű következményt vont maga után:

a fotóst utólag kizárták a versenyből.

A RTL szerint a fotós mostanra törölte Facebook-oldaláról a posztot, amiben a versenyen elért eredményéről beszámolt, Instagramján azonban még látható a kép:

Rovatok