Index Vakbarát Hírportál

Ráront az eső a hétvégére, több járásra is kiadták a riasztást

2023. szeptember 23., szombat 06:07

A nyárias szeptemberbe esős, felhős idő rondít bele a hónap harmadik hétvégéjén, ezért az ország számos vármegyéjére kiadták a narancssárga figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt.

Szombaton alapvetően sok felhő lesz felettünk, az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon főleg zárt, míg máshol szakadozottabb lesz a felhőtakaró, a délkeleti, keleti országrészben ugyanakkor a fátyolfelhők mellett több órára is kisüthet a nap – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik az országba, ez javarészt a Dunántúlon okozhat tartós vagy intenzív esőt. A Dél-Dunántúlon jelentős mennyiségű eső hullhat, emellett több helyen élénk, olykor erős lesz az északnyugatira forduló szél, míg a zivatarokban viharos lökések is előfordulhatnak. Emiatt több járásra is riasztást adtak ki az országban a zivatarok miatt.

De nem csak zivatarok miatt lépett életbe riasztás. Több járásban is lehet felhőszakadás, ami azt jelenti, hogy rövid időn belül nagy mennyiségű eső eshet az adott területen.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel 16 és 21 fok között alakul, míg a legmagasabb érték 16 és 33 fok között várható.

Vasárnap erősen felhős, borongós idővel érdemes számolni. Az északi-északkeleti szél élénk, erős, nyugaton és északkeleten viharos lehet. Napközben 16–26 fok valószínű, a legmelegebb délkeleten, valamint keleten lehet.

Több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint szombaton az ország tizenhárom vármegyéjére is másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki. Az érintett vármegyékben hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A vármegyék a következők:

Két másik vármegyére, Veszprémre és Zalára szintén narancssárga figyelmeztetést adtak ki, ám itt a 24 óra alatt több mint 30 milliméteres csapadék hullása miatt.

Az orvosmeteorológia szerint szombaton erős hidegfronti hatásra kell számítani, így a frontérzékenyek nehéz nap elé nézhetnek. Gyakorta előfordulhat majd görcsös fejfájás, továbbá hasi- és izomgörcsök az erre fogékonyaknál.

Az időseknél és a szívbetegeknél nagyobb eséllyel lehetnek keringési problémák, továbbá kialakulhat vérnyomás-ingadozás, rosszullét is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok