Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid üzent a rendőrségnek

2023. szeptember 24., vasárnap 15:43

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – írta legfrissebb bejegyzésében Vitézy Dávid. A volt közlekedési államtitkár azzal kapcsolatban osztotta meg a véleményét, hogy a rendőrség meglehetősen érdekes videót tett közzé.

A rendőrség a napokban egy Facebook-bejegyzésben oktatóvideót tett közzé, ebben a gyalogosoknak adnak útmutatást a zebrán való átkeléshez. Három szabályt fogalmaznak meg:

  1. Ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van,
  2. Ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van,
  3. Egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe.

A videót úgy zárják, hogy „ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, lehet, legközelebb is át fog engedni”.

Vitézy Dávid helyretette a dolgokat

A meglehetősen érdekes rendőrségi bejegyzésre Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált. Posztjában leszögezi, hogy a rendőrség dolga a jogszabályok betartatása.

Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne lájkkal köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat. 

Vitézy Dávid végezetül arra is kitért, hogy a rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket. „Ez ugyanis teljes szereptévesztés, és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is” – húzta alá a korábbi közlekedési államtitkár.

A KRESZ 43. paragrafusa egyértelműen fogalmaz: „Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.”

Rovatok