Index Vakbarát Hírportál

Illegális vegyi anyag, titkos alagút – újabb részletek derültek ki az esztergomi robbantásról

2023. szeptember 25., hétfő 15:53

Az esztergomi robbantás elkövetője egy olyan illegális vegyi anyagot tárolt ingatlanjában, amely szobahőmérsékleten illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. A rendőrségi nyomozás azt is megállapította, hogy a robbantó egy közel 40 méteres alagutat épített ki a házból – közölte hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyészség hétfőn közölte, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya a történtek után szinte azonnal megkezdte a nyomozást szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával.

A szemle megállapította, hogy 

az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt.

Hozzátették, adataik szerint az elkövető olyan – Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető – nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanjában, amely szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte.

Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket. A helyszínen jelenleg is nyomozati cselekmények folynak.

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben.

Rovatok