Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István szerint Brüsszelnek nem tetszik a magyar igazságügyi reform

2023. szeptember 25., hétfő 05:55

Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő vasárnapi nyílt levelében arról számolt be, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar kormány által „készre jelentett” igazságügyi reformmal, és további garanciákat vár.

Július végén jelentette be az aktuális Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hogy a kormány készre jelentette az igazságügyi reformot az Európai Bizottságnak. Ezzel párhuzamosan több száz millió euróról adott le számlát, amelyek kifizetését várja.

Mint Ujhelyi írja, „az azóta miniszterként megbukott Varga Judit is bőszen veregette a vállát még korábban, mondván jöhetnek a pénzek, mert a Fidesz-kormány mindent teljesített, amit Brüsszel elvárt”.

Azonban a képviselő a forrásaitól úgy tudja, hogy az Európai Bizottság nem elégedett az igazságügyi reformmal. Mint írja, a meghozott törvények végrehajtásával kapcsolatban további pontosítást, illetve garanciát várnak az Orbán-kormánytól, többek közt az Országos Bírói Tanács költségvetésének biztosítása kapcsán, és az uniós pénzek sem kerülnek kiutalásra „a megnyugtató válaszokig”.

Végtelen szappanoperának is beillik az a huzavona, amelyet a Fidesz-kormány bemutat a jogállamisági problémák miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatban. Néha már őszintén sajnálom Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, amiért kéthavonta újabb „szerintem lehetséges” időpontot mond be a nyilvánosságnak a források érkezéséről

– írja Ujhelyi. Hozzáteszi azt is, hogy „Orbán szokta azt ígérni, hogy már csak egyetlen kanyar van a Kánaán előtt, már csak egyetlen ellenséget, természeti csapást, sorost, brüsszelt, hétfejű sárkányt kell legyőznünk egy nagy, utolsó nekirugaszkodással, és utána már tényleg mindenkinek jó lesz, nem csak nekik”.

Ujhelyi szerint Navracsics tehet a legkevésbé arról, hogy még mindig nincs megállapodás Brüsszel és a magyar kormány között, hiszen a miniszter „fáradhatatlanul járja a brüsszeli folyosókat, (...) de végül mindig úgy döntenek az európai elvárásokkal kapcsolatban, hogy inkább megpróbálják okosba megoldani”.

De, most nem. Elfogyott a kuruc lendület, az Európai Unió kiismerte Orbánék módszereit és ragaszkodik ahhoz, hogy ne csak szavakban meg ígéretekben, hanem következményekkel járó tettekben is meglépjék, amit kell

– fogalmazza Ujhelyi.

A képviselő szerint a hivatkozott igazságügyi reform kérdését azért is lenne fontos mielőbb lezárni, mert közel 13 milliárd eurónyi fejlesztési forráshoz való hozzáférést biztosítana.

Ujhelyi szerint a kormány az Európai Bizottsággal „pingpongozik a magyar emberek feje fölött”, és nem biztosítanak érdemi átláthatóságot a folyamatokban.

Így mindenki saját vérmérséklete és buborékja szerint tudja csak értékelni a helyzetet: a fideszes nyilvánosságban a kormány mindent (is) teljesített már, csak a gonosz „Brüsszel” nem fizet; míg az ellenzéki nyilvánosság úgy tudja, hogy a kormány érthetetlen módon ügyeskedni próbál és húzódozik a módosítások meglépésétől, ezért nem jönnek még mindig a nekünk járó uniós pénzek

– folytatja a képviselő. Hozzáteszi, hogy annak érdekében, hogy ne legyenek sem félreértések, sem félrevezetések, arra kérte írásban a magyar kormány érintett tagjait és az Európai Bizottságot, hogy mielőbb számoljanak el a magyar választók felé a brüsszeli elvárások és azok eddig történt teljesítésével kapcsolatban.

Minimálisan elvárható egy „nemzeti kormánytól”, hogy tisztelje saját nemzetét annyira, hogy nem veri át, nem tömi a fejét hazugságokkal és becsületesen elszámol az őket érintő lépéseiről. Ideje tehát jól hangzó és ellenőrizetlen állítások helyett tételesen elszámolni a magyarok felé. Várjuk

– zárja sorait Ujhelyi.

Rovatok