Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Polonyi Kornél

2023. szeptember 25., hétfő 08:17

Életének 96. évében meghalt Polonyi Kornél, a Fidesz korábbi képviselője – adta hírül a parlament.hu. Polonyi 1998 és 2002 között volt az Országgyűlés tagja, valamint a Honvédelmi Bizottság munkájában is részt vett.

Polonyi Kornél 1927-ben született Budapesten. Általános és középiskoláit Komárom vármegyében végezte, Tatabányán érettségizett. Főiskolai oklevelet 1954-ben szerzett Budapesten az Idegen Nyelvek Főiskoláján német sajtó- és könyvkiadói szakon, majd ugyanebben az évben Balatonfüredre költözött.

A Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatalnál dolgozott, közben a budapesti Közgazdasági Egyetemen idegenforgalmi szakképesítést szerzett. A Balatoni Intéző Bizottságnál dolgozott 1984-től nyugdíjazásáig, 1995-ig igazgató volt egy idegenforgalmi részvénytársaságnál, 1994-ben a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének fideszes alelnöke lett. 

A Veol.hu cikke szerint a turizmus, az idegenforgalom és a Balatonhoz való kötődés határozta meg életét, közéleti tevékenységét. A pannon táj szerelmeseként nemcsak Balatonfüred, hanem Veszprém vármegye, a Balaton-régió fejlesztése is szívügye volt. A Veszprém megyei közgyűlés fideszes alelnökeként 1994–1998-ig, országgyűlési képviselőként 1998–2002-ig, Balatonfüred önkormányzatának képviselőjeként pedig 2002–2006-ig vett részt aktívan a közéletben, valamint a füredi kulturális események rendezésében.

A Balatonfüredi Idegenforgalmi Hivatal Rt. vezetőjeként öt alkalommal szervezett nagy sikerű Anna-bált, gyakran részt vett a nagyvázsonyi lovas játékok szervezésében is. Polonyi Kornél parlamenti döntéshozóként mindig balatoni emberként gondolkodott, állt az ügyek mellé.

Rovatok