Index Vakbarát Hírportál

Online csalás áldozata lett egy magyar nő, hitelt vettek fel a nevére

2023. szeptember 25., hétfő 21:05

Egy nő adataival visszaélve vettek fel közel egymillió forintnyi személyi kölcsönt a saját banki felületén keresztül, továbbá a számláján lévő összes pénzt is ellopták. Egy online áruházi tranzakció révén történt csalás, a rendőrség nyomoz.

A nő egy online áruházon keresztül adott el egy terméket, az állítólagos vevő üzenetet küldött neki, amin keresztül egy hamis banki felületre irányították, ahol ellopták az adatait. Ezt követően levették az összes számláján lévő pénzt, nagyjából 400 ezer forintot, valamint hitelt vettek fel a nevében.

960 ezret, de nekem még volt pénz a számlámon, azt is elvette

 – mondta Tímea az RTL Híradó stábjának.

A bank megerősítette, hogy a netbankon keresztül kölcsönt vettek fel a nevében. A nő elmondása szerint küldtek neki egy linket, ami úgy nézett ki, mint egy banki felület, majd egy kódot is kapott sms-ben, amit be kellett írnia. A nőt nagyon megzavarta, hogy az oldal ugyanúgy nézett ki, mint a bank felülete.

Később üzenetet kapott a bankjától, hogy kölcsönt vett fel. 

Jelezte, hogy visszaéltek az adataival, a pénzt most mégis neki kell visszafizetnie. „Azt mondták, hogy törlesztem 24 ezrével havonta, 84 hónapig, kétmilliót fizetek vissza így. Vagy egy összegben a 960 ezret visszafizetem nekik” – fogalmazott. 

Egy, az RTL-nek nyilatkozó számítástechnikai szakértő úgy véli, az ilyen csalások egyre gyakoribbak

Minden, ami a személyes adatokra vonatkozik vagy banki adatokra vonatkozó kérés, az legyen gyanús. Gondoljuk át, miért kellhet a másik oldalnak a személyes adatunk

– mondta Nemes Dániel, aki elárulta: ilyenkor a bank is tehetetlen, mert ők törvényesen jártak el, de a rendőrségnek is nehéz dolga van. Ilyen esetben ugyanis általában hamis adatokkal létrehozott bankszámlára irányítják a pénzt, amit aztán pillanatok alatt felvesznek készpénzben, így a rendőrség bottal ütheti a csalók nyomát.

A rendőrség az RTL Híradó megkeresésére megerősítette, hogy az ügyben eljárást indítottak: „információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt” nyomoznak, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Rovatok