Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Máriáék négycsillagos hotelekben képzik tovább a történelemtanárokat állami pénzből

2023. szeptember 25., hétfő 09:44

Jelentős állami támogatással a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK) – amelynek Schmidt Mária a főigazgatója és kuratóriumi tagja is – történelemtanárokat és oktatókat képez két négycsillagos szállodában egy olyan tantárgyra, amely online is oktatható lenne.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK) közbeszerzésén ezúttal is történelemtanárokat, oktatókat képeznek tovább a Miniszterelnökségen keresztül érkezett közpénzből – írja az RTL. Az egyik tulajdonossal Schmidt Mária – az alapítvány főigazgatója és kuratóriumi tagja – többször is közösen publikált oktatási anyagokat.

Október 1315., illetve október 2022. között a Tiborcz Istvánhoz köthető mezőkövesdi Balneo Hotel Zsoriban oktatják a tanárokat, a projektet pedig 3,55 milliárd forint közpénzzel támogatta az állam. Október 2022. között Ráckevén, az ugyancsak négycsillagos Duna Relax Hotelben képzik a tanárokat, amely Klemm Balázs, a magyar turisztika egyik legbefolyásosabb emberének érdekeltsége.

A Prekog Alfa végzi a képzések előkészítését, szervezését és lebonyolítását legalább 500 fő részére december 31-éig, a munkafolyamatokra pedig fejenként nettó 160 ezer forintos ajánlatot adtak. A képzési helyszínt, szállást, illetve a technikai és oktatási kellékeket, kiegészítő szolgáltatásokat is ők biztosítják, ajánlatuk szerint fejenként és képzésenként nettó 60 ezer forintért. A cateringre (és annak helyszínére) fejenként és képzésenként nettó 65 ezer forintos ajánlatot adtak.

Ez tanáronként és képzésenként nettó 285 ezer forint olyan tananyagra, amelyet online is lehet oktatni. Ötszáz fővel számolva ez nettó 142,5 millió forint. 

A dokumentáció szerint a végteljesítés dátumát a Miniszterelnökség és a közalapítvány közötti támogatási időszakra tekintettel állapították meg. Amennyiben ezt meghosszabbítják, a teljesítés is elnyúlhat egészen 2024. április 30-ig. Akkor pedig már legalább 800 történelmet oktató pedagógus és/vagy oktató képzését kell tető alá hozni. Ebben az esetben, a minimális 800 fővel számolva az összeg nettó 228 millió forint, amely áfával növelve 289,5 millió forint.

2016 és 2022 között a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány négy témakörben indított képzéseket, amelyeken több mint 25 ezer tanár vett részt és csaknem 6 ezer hazai közoktatási intézmény kapcsolódott be a programba. A pedagógusok visszajelzéseiből kiderült, hogy a képzések kiemelkedő színvonalon nyújtottak szakmailag hasznos és új ismereteket

– válaszolta az RTL kérdésére az alapítvány.

Rovatok