Index Vakbarát Hírportál

Nem divatból étkeznek mentesen a magyarok

2023. szeptember 26., kedd 17:35

A Gluténmentes Tündér Manna legfrissebb kutatásából kiderült, hogy évről évre többen fordulnak orvoshoz és kezdenek el odafigyelni táplálkozásukra, ha ételérzékenységre gyanakszanak.

A Gluténmentes Tündér Manna 60 ezer fővel végzett kutatásából kiderült, hogy a mentes diétát követők 52 százalék szenved valamilyen ételintoleranciában és erről orvosi diagnózisa is van, 9 százalék pedig gyanítja, hogy ételintoleranciája van.

A felmérésben részt vevők 28 százaléka önmegfigyelésen alapulva döntött egy-egy1 összetevő elhagyásáról az étrendjében, mert megfigyelte, hogy jobban érzi magát, ha bizonyos ételeket nem fogyaszt, míg 6 százalékuk motivációja az, hogy szeretne egészségesebben élni, 5 százaléknak pedig a fogyás a célja.

A felmérésből kiderült az is, hogy egyre tájékozottabbak az emberek a táplálékérzékenységgel kapcsolatban, sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében.

A legtöbben a glutén- és a laktózérzékenységet ismerik, azonban emellett számos egyéb összetevő lehet, amit egyéni érzékenység okán sokan elhagynak az étrendjükből.

A glutént 34 százalék, a tejfehérjét 14 százalék hagyja el, azonban a kutatásban részt vevők 10–10 százaléka számára okoz tüneteket a tojásfehérje vagy teljes egészében a tojás fogyasztása, míg a tojássárgája csupán 0,5 százaléknál okoz allergiás panaszokat. A tejcukrot a résztvevők 7 százaléka hagyja el az étrendjéből.

A kevésbé ismert tudatosan elhagyott ételek közé tartozik a kukorica, amit a válaszadók 8 százaléka kerül a táplálkozásában, a cukrot 7 százalék, a tejzsírt 4 százalék hagyja el. Valamivel kevesebben vannak azok, akik a zabot (3 százalék), az élesztőt (1 százalék), a húst (0,5 százalék), a rizst (0,5 százalék) vagy a burgonyát (0,5 százalék) iktatják ki az étrendjükből.

A válaszadók 15 százalék nem csak egy, hanem átlagosan háromféle panaszokat okozó összetevőt is kerül a mindennapi táplálkozásakor.

Az elmúlt évek megmutatták, hogy legnagyobb kincsük az egészségünk és nagyon örülök neki, hogy az emberek egyre inkább tudatosan állítják össze étrendjüket, a minőségi élelmiszereket választják és azt, ami támogatja a testük egészséges működését

– tette hozzá Frátrik Orsolya, a Gluténmentes Tündér Manna alapítója.

A KSH adatai szerint a 15 éves vagy annál idősebb magyarok 1,8 százaléka követ gluténmentes diétát Magyarországon, a laktózintoleráns lakosság aránya pedig világszerte 75, Magyarországon becslések szerint 10-35 százalék között mozog.

Rovatok