Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság a Viking Sigyn kapitányának ügyében

2023. szeptember 26., kedd 09:05

Kedden reggel, több mint négy évvel a tragikus hajóbaleset után ítéletet hirdetett Németh Leona tanácselnök a Viking Sigyn kapitányának ügyében, eszerint Jurij C. bűnös vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt, de felmentette a segítségnyújtás elmulasztása alól.

A kapitányt Öt és fél év fogházra ítélték, és és hat évre eltiltották a  vízijármű-vezetéstől.

Jurij C. az utolsó szó jogán elcsukló hangon mondta el, hogy éjszakánként nem tud aludni a tragédia óta. Együtt érez az elhunytakkal és a hozzátartozókkal, és végtelenül sajnálja, hogy ez az egész az ő részvételével történt.

Az ítélet meghozatal előtt a szállodahajó kapitányának írásos vallomását olvasta fel a bíró, amiben Jurij C. úgy emlékszik vissza, hogy azt hitte elsőre, hogy egy uszadéknak mentek neki, majd sokkos állapotba került, amikor rájött, hogy mi is történt.

Az ítélet nem jogerős, mivel a z ügyész fellebbezést jelentett be, amiért felmentették Jurij C.-t a segítségnyújtás elmulasztása alól, valamint kéri, hogy a kapitány másodfokon súlyosabb büntetést kapjon. Az ügyész emellett indítványozta, hogy a házi őrizetből kerüljön letartóztatásba a kapitány, a szökés és elrejtőzés veszélye miatt. Ezt a bíróság elutasította, így marad a házi őrizet.

A kapitány is fellebbezéssel élt, védője, Tóth M. Gábor magyarázata szerint a bűnösség megállapítása miatt.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyész korábban a vádbeszédében indítványozta, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek Jurij C.-t, mérlegelve a férfi büntetlen előéletét, de súlyosbító körülményként figyelembe véve, hogy harminchat rendbeli bűncselekményről van szó. Az ügyész azt kérte, hogy a Viking Sigyn egykori kapitányát halmazati büntetéssel ítéljék letöltendő börtönbüntetésre és tiltsák el a vízi járművezetéstől.

Jurij C. védője, Tóth M. Gábor többórás védői beszédében kritikával élt a szakvéleményeket illetően, rámutatva, hogy véleménye szerint bizonyos bizonyítékok, mint például a radarhasználat felett egyszerűen elsiklottak a tárgyalás alatt, a Hableány roncsa pedig már nem volt olyan állapotban, hogy megőrizze a nyomokat. A beszéde végén kérte, hogy mentsék fel a kapitányt.

(Borítókép: A Hableány roncsa 2019. június 11-én. Fotó: MTI / Mónus Márton)

Rovatok