Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos kiakadt, mikor megtudta, hogy a honvédség újabb lélegeztetőgépekre írt ki közbeszerzést

2023. szeptember 26., kedd 15:58

Ugyan jelenleg is 17 ezer lélegeztetőgéppel rendelkezik Magyarország, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja mégis közbeszerzési eljárást írt ki további gépek beszerzésére. A határidő vészesen közeleg, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig értetlenül áll a történések előtt.

Lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja szeptember 22-től, az ajánlattételi határidő azonban október 3-án, azaz jövő hét kedden tíz órakor lejár. Erről posztolt közösségi oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Szerinte ez azért is problémás, ugyanis mint írta, 17 ezer lélegeztetőgép „rohad valahol egy raktárban”, a Magyar Honvédség pedig újakat akar beszerezni.

Az külön bájos, hogy szeptember 22-én indították meg az eljárást és október 3. az ajánlattételi határidő. Kemény 12 napig várják tehát az ajánlatokat, kicsit sem tűnik úgy, hogy már lezsírozták az egészet

– írta bejegyzésében.

Hozzátette, hogy „ez a közbeszerzés csak egy újabb bizonyíték arra, amit mindenki tud: a 17 ezer lélegeztetőgép 300 milliárdos megvásárlása a magyar történelem egyik legocsmányabb lopása volt. Beismerése annak, hogy többnyire használhatatlan bóvli eszközöket (nagyrészt nem is lélegeztetőgépeket, hanem horkolásgátlókat) vettünk méregdrágán” – vélekedett Hadházy.

Ilyen szemszögből még pozitív hír is lehet ez a mostani vásárlás, legalább a Honvédkórházban valaki meg merte mondani, hogy bóvlival nem lesz hajlandó embereket altatni vagy intenzíven kezelni

– zárta bejegyzését.

Az egyelőre nem világos, miért van szükség további lélegeztetőgépekre a meglévő 17 ezer mellé, ezért kerestük a Magyar Honvédség Egészségügyi Központját. Mi ugyan nem kaptunk választ, de a tárca az RTL megkeresésére azt írta:

A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást. Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is.

A Honvédelmi Minisztérium szerint „az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti”.

Nem tervezi eladni a kormány az eddig vásárolt lélegeztetőgépeket

Korábban már írtunk róla, hogy a Transparency International két éven keresztül pereskedett az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Belügyminisztériummal, hogy a rendelkezésére bocsássák a koronavírus-járvány alatt vásárolt lélegeztetőgépek továbbértékesítéséről szóló adatokat.

A Kúria döntésének értelmében 2023. augusztus 22-én megkapták a választ, melyből az derült ki, hogy nulla lélegeztetőgép került eladásra és az  Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését sem.

Rovatok