Index Vakbarát Hírportál

Újabb hatalmas szellemharcsát fogtak a Maconkai-víztározónál

2023. szeptember 26., kedd 13:12

Csütörtökön egy közel 25 kilogrammos fehér színű „szellemharcsát” fogott ki egy horgász a bátonyterenyei Maconkai-víztározónál. Meglepő módon idén már harmadik alkalommal akad horogra az igazi kuriózumnak számító pigmenthiányos haltípus, amely csak a vörös szem hiányában nem nevezhető albínónak.

Mint írtuk, júliusban fogott ki először fehérharcsát egy horgász a Maconkai-víztározónál. Akkor Godó György egy 24,62 kilogramm súlyú, 140 centiméter hosszú és 74 centiméter kerületű példányt csalt horogra. Szeptember másodikán pedig Szőllősi Károly szintén fehér színű harcsát terelt szákba.

Most a Pecaverzum közölte, hogy szeptember 21-én 20:36-kor Sirkó Szabolcsot hozta össze a sors egy szellemharcsával.

A ritka példány 24,97 kilós, 150 centiméter hosszú és 68 centiméter kerületű volt.

A rekordlistán „fehér harcsának” nevezték el ezeket a halakat, és egy külön kategóriát is létrehoztak nekik. A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) korábban azt írta, hogy a szakirodalom alapján jóval 1:100.000 feletti az ismert esély egy ilyen színváltozat kialakulására. 

Mint ismert, a halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill. Az albínókban ezek egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi.

Rovatok