Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: év végéig marad a kötelező akciózás

2023. szeptember 26., kedd 07:43

Hétfőn éjszaka megjelent a legújabb Magyar Közlöny, melyből kiderült, hogy kormány módosította a gazdasági tárgyú veszélyhelyzeti kormányrendeletek határidejét. Három intézkedés határidejét tolták ki az év végéig.

Marad a kötelező akciózás december végéig, továbbá a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát is meghosszabbította a kormány – derült ki a hétfő éjszaka megjelent Magyar Közlönyből.

A kormány döntése értelmében a kötelező akciózásban érintett üzletekben a korábban árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. 

A kötelező akciózás 2023. december 31-ig történő meghosszabbítása a kormány várakozása szerint hozzájárul a „szankciós élelmiszer-infláció” további csökkenéséhez, ezzel is segítve, hogy az infláció az év végére egy számjegyű legyen.

A rendelet értelmében továbbra is korlátozzák a bankbetétek kamatait. Egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintos bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek betéti kamatát a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához igazítja a kormány december 31-ig.

Továbbá arról is döntés született, hogy az év végéig tilos a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházása, így a meghatározott pénzügyi szervezetek, valamint 20 millió forint összeget meghaladóan a természetes személyek továbbra sem vásárolhatnak az Európai Unió tagállamának jegybankja által kibocsátott, forint devizanemben denominált, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt. 

Rovatok