Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyit repült az idén Szijjártó Péter

2023. szeptember 26., kedd 06:21

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eddig többet repült idén, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kilenc hónap alatt már 384 400 kilométert tett meg, amivel megugrotta a Föld és a Hold közötti átlagtávolságot.

2023-ban is új egyéni csúcsot állíthat fel a repülővel megtett kilométereket tekintve Szijjártó Péter, aki az idén akár az 500 ezer kilométeres határt is áttörheti a tavalyi 440 ezres teljesítmény után.

A miniszter 2023-ban már szeptember közepére abszolválta a Föld és a Hold közötti átlagtávolságnak megfelelő 384 400 kilométert, amíg 2022-ben erre a teljesítményre tíz hónapra volt szüksége – vette észre a 24.hu. Szijjártó Péter repülőútjait egyébként évek óta követi egy összesítő oldal, amiből lehet szemezgetni.

Kiderült például, hogy a tárcavezető eddig több mint 160-szor szállt fel valamelyik állami géppel, és több mint 550 órát, azaz 23 napot töltött a levegőben.

A miniszter egyébként idén szinte a világ összes pontjára ellátogatott, volt Kubában, Mexikóban, Ecuadorban, de Japánban, Kínában, Etiópiában, sőt Guineában is. A legtöbbet azonban Európán belül utazott. Leggyakrabban Brüsszelbe ment a miniszter.

Szijjártó Péter a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépeit használja az utazásokhoz, a legtöbbször a business jet kategóriába tartozó Dassault Falconnal repült, de az Airbus A319-eseket is használta.

Rovatok