Index Vakbarát Hírportál

Fák közé hajtották autójukat az embercsempészek Nógrádban

2023. szeptember 27., szerda 11:59

Két embercsempész 16 szír menekültet próbált eljuttatni Szlovákiába autójával. Miután a rendőrök igazoltatni akarták a sofőrt, menet közben kiugrott az autóból, így a vezető nélkül maradt jármű fának csapódott.

Az ügyészség szerint egy 19 éves sofőr szeptember 16-án a kora reggeli órákban a 2. számú főúton egy román rendszámú kistehergépkocsit vezetett Szlovákia felé, amikor Borsosberény külterületén rendőri ellenőrzés alá akarták vonni. Annak érdekében, hogy azt kikerülje, a rendőrjárőrök mellett elhajtott és a forgalommal szemben haladt tovább Nagyoroszi irányába.

Ezt követően egy kanyarban a korábbi 100-130 km/h-s sebességről 30 km/h-ra lassított, majd társával, egy 24 éves férfivel együtt kiugrottak az autóból és az út mellett erdős terület felé futottak.

A vezető nélkül maradt jármű az erdős területre hajtott és egy fának ütközve állt meg.

A csomagtér ajtaja ekkor kinyílt, és az ott tartózkodó 16, magát szír állampolgárnak valló személyt, valamint a menekülő gyanúsítottakat is az időközben odaérkező rendőrök feltartóztatták.

A zsúfolt, ablaktalan, személyszállításra nem alkalmas raktérben tartózkodó személyeknek érvényes úti okmányuk nem volt, Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták. Elmondásuk szerint a szerb–magyar határtól Szlovákiába akartak eljutni.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság csempészett személy sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt rendelt el a két férfival szemben nyomozást, az ügyészség pedig a terheltek jelenlétének biztosítása érdekében indítvánnyal élt a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája felé, aki az ügyészi állásponttal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat.

Rovatok