Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az Orbán Viktor által is kedvelt történész, hogy befóliázták a könyveit Magyarországon

2023. szeptember 27., szerda 13:11

Yuval Noah Harari izraeli történész az RTL Fókusz című műsorának adott interjúban fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a magyarországi törvények értelmében az ő gyermekeknek írt történelemkönyveit is csak fóliázva lehet árulni.

Az izraeli történész könyveit 2017-ben Orbán Viktor is olvasta az akkor megjelent sajtóhírek szerint. Ennek ellenére Harari legújabb, gyermekeknek írt történelemkönyvei is le lettek fóliázva azóta, hogy a nyáron beindult a fóliázás a könyvesboltokban.

Hararit a Fókusz kérdezte meg, hogy mit gondol erről. Mint kiderült, a szerző két történelemkönyvet is írt tinédzsereknek, amik A világ urai sorozatban jelennek meg. Az első kötet, az Így hódítottuk meg a Földet a Homo sapiens diadalmenetét mutatja be a gyerekek nyelvén, míg a második könyv, a Miért nem igazságos a világ? a későbbi korszakokat vázolja. Mindkét könyv 9-10 éves kortól ajánlott.

„Nagyon elkeseredtem, mert ez a rendelkezés még nehezebbé teszi azt, hogy a gyerekek hozzáférjenek ezekhez a könyvekhez. Azért írtam ezeket a könyveket, hogy megpróbáljak segíteni a gyerekeknek, hogy jobban megértsék magukat, hogy jobban megértsék a világunkat” – mondta a történész az RTL-nek. Mint kiderült, a két – egyenként több száz oldalas – könyvben

mindössze néhány mondat szól arról, hogy léteznek olyan emberek, akik nem heteroszexuálisak, és vannak olyan családi struktúrák, amelyek eltérnek a hagyományostól.

Yuval Noah Harari azt mondta, a tinédzsereknek erről is fontos néhány mondat erejéig beszélni. „Azért fontos téma ez, mert tudni akarnak róla. A legtöbb gyerek foglalkozik a nemi szerepekkel, hogy így fogalmazzak. Szerelmesek, érzések keringenek bennük, hogy például mit éreznek a saját testük iránt. Ez sokkal fontosabb nekik, mint a matematika, a fizika, a történelem vagy bármi más. És mi, felnőttek vagyunk felelősek azért, hogy segítsünk nekik megérteni ezt a tudomány segítségével: azt, hogy mit jelent a gender, mi az a társadalmi nem” – mondta, hangsúlyozva, hogy

itt nem a szexről van szó, az én könyvemben például nincs szexjelenet. Kapcsolatokról van benne szó, a szerelemről, olyan módon, ami a gyerekeknek megfelelő.

Megjegyezte azt is, a Biblia például nincs betiltva, és nem kell befóliázni a könyvesboltokban, pedig sokkal nehezebben emészthető történeteket tartalmaz. „Nem csak a szeretetről van benne szó. Van benne erőszak, vérfertőzés és a többi. Például Salamon királynak ezer asszonya volt, Jákobnak két felesége van, és szeretői, egyszerre.

És az teljesen rendben van, ha gyerekek is olvasnak erről. De arról már tilos, hogy egy fiú beleszeret egy másik fiúba. Ó, hát ez túl bonyolult, de miért? 

– tette fel a költői kérdést a történész.

Yuval Noah Hararival öt évvel ezelőtt az Index is interjút közölt, ahol az is szóba került, hogy milyen tanácsot adott Orbán Viktornak.

Rovatok