Index Vakbarát Hírportál

Győzött a helyiek akarata, nem lesz sóderbánya Pilismaróton

2023. szeptember 28., csütörtök 07:16

Hároméves küzdelem után sikerült ellehetetleníteniük a helyieknek, hogy megvalósuljon a tervezett kavicsbánya Pilismaróton. A képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, hogy felbontják a szerződéseket a beruházást végző céggel.

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület kedden este a közösségi oldalán jelentette be, hogy a képviselő-testület úgy döntött, tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön.

Ezért egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot, vagyis a bányászatra kiszemelt terület nem kerül átminősítésre

– olvasható a bejegyzésben.

Hozzátették, hogy a képviselő-testület azt is kijelentette, hogy a GM-PRO Kft.-vel kötött településrendezési szerződés megszűnt, és megbízzák a polgármestert, hogy haladéktalanul tájékoztassa erről a céget. Továbbá megszüntetik a Völgyzugoly Műhely Kft.-vel kötött, a bányaterületre vonatkozó tervezési szerződést is.

Mint megírtuk, miután 2020 júliusában kiderült a bányanyitás terve, lemondott a település polgármestere, majd nem sokkal később az egész képviselő-testület is távozott. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást.

Októberben új polgármestere lett Pilismarótnak, aki megígérte, hogy „személy szerint nem szeretne sóderbányát nyitni”, de most a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, mert a polgármester egy magánposztban bejelentette, hogy bányavállalkozóval folytatnak tárgyalásokat.

A helyiek három éven át tartó tiltakozása miatt végül az Energiaügyi Minisztérium 2023 elején megsemmisítette a faluban tervezett beruházás környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a területi környezetvédelmi hatóságot. A népszavazást azonban ennek ellenére is megtartották.

Bár a szavazás jogi értelemben érvénytelen lett, a voksolók többsége a bányanyitás ellen szavazott.

Rovatok