Index Vakbarát Hírportál

Több mint 71 tonna szemetet hozott egy férfi illegálisan Magyarországra

2023. szeptember 29., péntek 08:35

A Kaposvári Járási Ügyészség különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki három teherautónyi szemetet próbált meg elhelyezni egy taszári telephelyen.

A vád szerint a hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkező, negyvenes éveiben járó férfi 2023 januárjában – magát valótlanul egy hulladék átvételéhez szükséges engedélyekkel rendelkező cég képviselőjének kiadva – kapcsolatba lépett egy olaszországi gazdasági társasággal, amellyel megállapodott abban, hogy tonnánként 165 euró ellenében vállalja a külföldi szemét Magyarországon való elhelyezését.

A férfi ezután három teherautóval összesen 71 670 kilogramm hulladékot szállíttatott az egyik ismerőse cégének tulajdonát képező taszári telephelyre, ahol még a sofőrök által átadott fuvarlevelet is kitöltötte valótlan adatokkal, ezért a vádlottnak hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ugyancsak felelnie kell. Nem sokkal a szemét engedély nélküli lerakodásának megkezdését követően azonban a helyszínre érkeztek a kaposvári rendőrjárőrök is, így a munkát felfüggesztették, a teherautókat pedig – a későbbi visszafordításig – feltartóztatták.

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a férfival szemben halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és – tekintettel arra, hogy a vádlott a bűncselekményt haszonszerzés céljából követte el – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Rovatok