Index Vakbarát Hírportál

Két napig nem működtek a liftek a Szent István Kórházban, kézben hozták le a betegeket

2023. szeptember 29., péntek 07:14

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a százmilliárd forintos adósság, amit a magyar kórházak felhalmoztak, sok esetben műtétek elhalasztásához vezet. A Szent István Kórház sebészetén például az elromlott lift okozott fennforgást két napon keresztül.

A Szent István Kórház sebészetén két napig nem működtek a liftek, ami miatt több műtétet is el kellett halasztani. Az RTL Híradót megkereső egyik hozzátartozó szerint volt olyan beteg, akit hat ember hozott le kézben az emeletről.

Az egyik liftet csütörtökre megjavították, így a betegek szállítása már nem okoz problémát. A keddi műtétek pótlásai jelenleg is zajlanak, míg a szerdai beavatkozásokat az intézmény más műtőiben végezték el. Egyetlen műtét sem maradt elvégzetlenül.

Az Orvostechnikai Szövetség arról számolt be, hogy a kórházak adóssága már elérte a 100 milliárd forintos szintet, és emiatt is sok műtét marad el, mivel a kifizetetlen számlák miatt a beszállítók nem tudják biztosítani a szükséges eszközöket.

A kórház a nyári 60 milliárdos kompenzáció után újabb támogatásért fordul a kormányhoz. Elmondásuk szerint 50-60 milliárd forintból már levegőhöz tudnának jutni.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke augusztusban arról beszélt az Indexnek, hogy szerkezeti átalakításra lenne szükség az erőforrások elosztásának új irányba tereléséhez. Mint elárulta, az elmúlt tíz évben a 40-50 milliárd forintos adósság is soknak tűnt, majd múlt tavasszal a 75 milliárd forintot, a nyárra pedig már a 90 milliárd forintot is átlépték.

Rovatok