Index Vakbarát Hírportál

Orvosi műhiba miatt vették ki öt bordáját és fél tüdejét egy magyar férfinak

2023. szeptember 30., szombat 12:02

Tévesen rákot diagnosztizáltak nála, és ezért kivették öt bordáját és a fél tüdejét egy bohócdoktorként dolgozó magyar férfinak.

Kovács István Ádámnál még évekkel ezelőtt diagnosztizáltak rákot, tévesen. A férfi azt mondta, hogy miután kórházba került, a CT-vizsgálat daganatot mutatott ki a tüdejében. Emiatt kivették öt bordáját és a fél tüdejét,

és csak ezután derült ki, hogy nem rákos daganatról volt szó, hanem egy szivacsos elváltozásról.

A férfi – aki bohócdoktorként, valamint a mentőszolgálatnál diszpécserként dolgozott mostanáig – azt mondta a Blikknek, hogy a hibás diagnózis miatt feljelentést tett, de a CT-t végző orvos a vizsgálat alatt meghalt, és emiatt az eljárás lezárult. Arról is beszélt, hogy mostanáig mobil oxigénpalack segített neki a lélegzésben és abban, hogy el tudjon járni otthonról, az erre való jogosultságát azonban nemrég elvesztette.

„Egy időre be kellett feküdnöm a kórházba, ami azzal járt, hogy nem tudtam jelezni az oxigént biztosító cégnek, hogy szükségem van az újabb palackokra, hiszen a kórházban valóban nem is kellett” – mondta, hozzátéve, ez vezetett oda, hogy a szabályozások értelmében elveszítette jogosultságát a szerkezetre, a várólista végére került. Saját pénzből pedig 200 ezer forintért tudna ilyet vásárolni, de ezt nem tudja előteremteni.

Nagyon nehéz most így kimozdulnom otthonról, úgy képzeljék el, hogy 200 métert 20 perc alatt tudok gyalog megtenni, minden lépés küzdelem. De a bohócdoktorságról nem vagyok hajlandó lemondani!

– mondta a Blikknek Kovács István Ádám. Hozzátette, másik munkáját, a diszpécserséget viszont abba kellett hagynia, mivel be kellett látnia, hogy mostani állapotában nem tud a mentőknél dolgozni, ezért néhány napja felmondott. 

Rovatok